A+ A A-

Bosanski Novi: Hatme u džematu Urije

Medžlis Bosanski Novi i džemat Urije imali su posebnu čast u subotu (19.07.2014.) da budu domaćini ovogodišnjih hatmi. Polaznici mektebske nastave i to Jasmina Kajtezović (13 god.), Harun Kajtezović (11 god. ), Selma Bašić ( 11 god. ) i Nuh Hodžić (9 god.)  pred članom Komisije za kontrolu naučenog gradiva iz oblasti učenja Kura'na i poznavanja teorije o Islamu, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Fojnica i predsjednikom Udruženja Ilmijje IZ-e u BiH, Mensur ef. Pašalićem uspješno su prezentirali znanje iz spomenutih oblasti te na taj način obradovali sebe same, svog imama Muhamed ef. Hodžića ali i sve prisutne u džamiji.

hat-bn-urij-07-2014-1

Nakon učenja zadnjih sura iz Časnog Kur'ana Mensur ef. istakao je kako davaoci hatmi posjeduju znanje o meharidžu-l-hurufu (pravilnom izgovaranju slova arapske abecede) kao i tedžvida (pravila učenja Kur'ana). Ispitivajući ih o teoriji Islama Mensur efendija je zaključio da davaoci hatmi posjeduju izuzetno osnovno znanje o Islamu i islamskim propisima te istakao nadu da će ih se i pridržavati u svojim životima.

Glavni imam MIZ Bosanski Novi prof. Elvir ef. Vakufac čestitao je polaznicima na uspješno položenim hatmama i izrazio nadu za primjenom tog znanja u svome životu. Na kraju hatmi Mensur ef. poklonio Muhamed ef. i Elvir ef. je Ahdnamu sultan Mehmed El-Fatih-a, svojevrsnu povelju o ljudskim pravima u BiH, kao uspomenu na ovogodišnje hatme.

Amir Kalender