A+ A A-

Hatme u Bošnjačko-američkom islamskom centru u Detroitu

"Učite Kur'an jer će on na Sudnjem Danu doći kao zagovornik za one koji ga budu učili." (Hadis bilježi Muslim)

"Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'an i njemu druge podučava." (Hadis bilježi Buhari)

Dana 22. Ramazana 1435.h.g. ili 19. jula 2014.g. u BAIC – u Detroit održana je svečana akademija učača Kur'ana, svršenika hatme. Svršenici hatmi su sljedeći :

1. Fetić Asmir

2. Mujić Sanela

3. Mujić Halid

4. Lekić Hasib

5. Čustović Selma

6. Islamović Fuad

7. Hodžić Lejla

8. Bešić Adnan

9. Bešić Izudin

10. Škapur Merima

11. Hodžić Amra

12. Zuhrić Selma

13. Terzić Nejra

14. Imširović Dinko

15. Lekić Amra

16. Cerić Karanfil

17. Donlić Mehmed

Program je započeo sa ikindijom namazom. Nakon uvodnih riječi imama pristupilo se učenju Kur'ana.  Svaki učenik je proučio odlomak iz Kur'ana napamet, zatim i čitajući.

U prepunom mesdžidu poslije svakog učenja su se prolamali tekbiri.

U mubarek danima Ramazana koji su ove godine tužni kod nas radi sjećanja na šehide Srebrenice, Prijedora, radi poplava u BiH, zločina u Palestini, ova naša čestita djeca su nam došla kao mehlem na rane koje nikada ne zacjeljuju.

Svi učenici su opravdali očekivanja prisutnih džematlija učeči Kur'an tečno i po tedžvidu. Bilo je tu puno rada, truda, suza ali se ustrajalo u ovom hajirli poslu. Treba istaći da svi ovi učenici za ovaj Ramazan uče mukabelu svaki dan u našem mesdžidu zajedno sa

Osman ef. Brkić ( muallimom ) i softom iz Behram – begove medrese iz Tuzle Salih Donlić.

Nakon programa Osman ef. je svim učenicima podijelio diplome o završenoj hatmi, komplet DVD KUR'AN, a predsjednik BAIC – a Edin Donlić u ime džemata im je podijelio  novčane nagrade. Da budu slatki kao med i uljepšaju avaz kad uče Kur'an potrudila se Ramiza Livadić koja je svima podijelila po teglu meda. Amel i Amila Didić su također vrijedno darovali sve učesnike. Nakon što je proučena dova na ovaj veliki mubarek uslijedilo je obraćanje imama BAIC – a Osman ef. Brkić koji se svima zahvalio na podršci i dolasku.

Imam je posebno istakao značaj odgoja u islamu podsjećajući prisutne da roditelj ništa vrijednije ne može ostaviti evladu kao što je to islamski odgoj, ljubav prema Allahu, poslaniku Muhammedu a.s. , Poslanikovoj porodici, i ljubav prema učenju Kur'ana. Pozvao je sve prisutne da svoju djecu dovode na mektebsku pouku jer će time napraviti jedan od preduslova da odgajaju islamski dijete.

Nakon obraćanja imama svi prisutni su prilazili da čestitaju učenicima, roditeljima i muallimu. Nakon akšam namaza sve džematlije su počašćeni iftarom koji su za ovu priliku pripremili roditelji svršenika hatme. Ovo je svakako bila jedna od najljepših noći u povijesti džemata BAIC – a.

Treba istaći da je ovo 3. generacija svršenika hatmi u džematu BAIC Detroit.

Na kraju uz iskrene čestitke, činimo dovu Allahu Uzvišenom da ovim učenicima i svima nama Kur'an bude vodilja u svakodnevnom životu. Amin ja Rabbi.

O.B.

  • 10445937_804955842869733_8722163620515203981_n10445937_804955842869733_8722163620515203981_n