A+ A A-

Obilježena mubarek Noć Bedra u Podlugovima

Povodom mubarek noći Lejletu-l-Bedr u nedjelju, 13. jula, prije teravih-namaza je i u mnogim ilijaškim džematima održan prigodan program. U većini ilijaških džamija upriličeni su prigodni sadržaji, mevludi, predavanja, učenja ilahija i kasida većinom prije jacije namaza jer se teravih namaz zbog ljetnog perioda klanja vrlo kasno, a ponedjeljak je za većinu džematlija prvi radni dan. Ipak, posebno je bilo u džamiji Ljepotici u Podlugovima gdje je program upriličen u izuzetno lijepoj ramazanskoj atmosferi.

Imam džemata Podlugovi Asmir ef. Salihović govoreći o veličanstvenoj bedranskoj pobjedi kazao je da borba još traje i da su poruke i pouke ovog veličanstvenog događaja nepresušne. „Noć Lejletul-Bedr obilježena je u našem džematu. Ponosan sam na svoje džematlije i broj prisutnih u džamiji pola sata prije teravije. Da, večeras je bilo finale...ustvari mi smo se pipremali za ulazak u finale(zadnjih deset dana Ramazana). Bedr pobuđuje osjećaj ponosa i vraća dostojanstvo muslimanima. Pokazali smo da smo dio Istine, i da budimo se...i da želimo nove pobjede“, naglasio je efendija Salihović.

Vjernici su iskoristili priliku intenzivnog sjećanja na Noć Lejletu-l-Bedr, na bitku koja se dogodila 624. godine, druge godine po Hidžri. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane jer su poslije nje dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica Ummeta. Ona je pokazala da se čvrstom vjerom u Plemenitog Allaha i Djelitelja pobjede mogu postići neočekivani rezultat i poraziti daleko jači, opremljeniji i brojniji neprijatelj! Rijaset islamske zajednice u BiH je Lejletu-l-Bedr proglasio Danom bošnjačke dijaspore.

Istaknuto je i sinoć da Ramazan nije samo mjesec posta i ibadeta. On je i mjesec pobjede. Prije svega, pobjede nad samim sobom, a onda nad svim drugim. Nakon trinaestogodišnje borbe sa samim sobom, savladavanja najtežih prepreka i iskušenja, podnošenja svirepih tortura i poniženja, kaljenja u užarenoj Mekki, dolazi slast ramazana. Ali, uz to, dolazi i prva slast pobjede! Ta se pobjeda i mogla desiti 17. dan ramazana, 2. godine po Hidžri, odnosno 624. godine. To se i moglo desiti nakon toliko truda, rada i odgajanja, sebe, svoje duše i svoga tijela, i to u mjesecu oprosta, milosti i dobročinstva. To su pouke koje muslimani stoljećima crpe iz Bedra, a prisjećaju ih se pobliže svakog 17. ramazana.

Programu je prisustvovao veliki broj džematlija, a prisutni nisu krili zadovoljstvo upriličenim sadržajima.

Nermina Durić-Kahvedžić

  • 0101