Promo banner

A+ A A-

V generacija svršenika hatmi u Olovu

U nedjelju, 16. ramazana 1435. H. odnosno 13. jula 2014. godine, nakon ikindije namaza u džamiji u džematu Olovo, Medžlis IZ Olovo održane su svečane V hatme za polaznike mektebske nastave.

hat-ol-07-2014-1

Hatme su završili: Abazović Dževada, Berkovac Mejra, Berkovac Tarik, Ibrišević Harun, Muratović Emir, Kadrić Rijad i Višća Ajla.

U svom uvodnom obraćanju muallima Heda Pepić je istakla “usljed poplava koje su zadesile Olovo pred kraj mektebske godine, hatme smo morali prolangirati i odabrali smo današnji dan ramazana, pred obilježavanje bitke na Bedru. Pred ovom mladošću su pobjede, jer su oni pokazuju izvanredno znanje kako u školi isto tako i u mektebu. Iz ove generacije svršenika Petih hatmi je učenica generacije o.š. “Olovo” u šk. god. 2013/14 Ajla Višća”.  Na svečanosti svršenici hatme su odgovorali na pitanja iz Ilmihala od 1-8. zatim učenjem napamet kur’sanskih sura, a pokazali su veliki novo znanja i u učenju ilahija, tekbira i citiranjem hadisa o ramazanu i nauci koje su odabrali po svom izboru.

hat-ol-07-2014-2

Na kraju glavni imam Esad ef. Pepić je čestitao ovaj svečani trenutak svršenicima hatmi, muallimi i njihovim roditeljima. On je uz dodjelu šehadetnama uručio prigodni novčani poklon svršenicima hatmi. Dovu je proučio hfz. Mahmut Dilek ramazanski gost MIZ Olovo iz Turske.

Prisutne džematlije su iskazali radost što su u ovom mubarek mjesecu posta, Kur’ana imali čast prisustvovati završetku V generacije hatme u džematu Olovo. Nakon svečanosti uslijedile su čestitke i darovi, kao i pohvale njihovoj vrijednoj muallimi.

E. Pepić