Promo banner

A+ A A-

Omladinski iftar u Tesliću

Mubarek mjesec ramazan i ove godine miriše teslićkim džematima. Okićen je dugim nizom aktivnosti koje su prilika da se  džematlije susreću, druže i ugodno osjećaju. Posebnu čar imaju zajednički iftari na koje je Medžlis Islamske zajednice Teslić ove godine stavio poseban akcenat. Tople ljetne noći pružaju mogućnost da se družimo i iftarima na otvorenom. Tako je bilo i u subotu (05.07), osmog dana ramazana,  kada je pripremljen omladinski iftar u džematu Stenjak-Teslić za svu omladinu našeg Medžlisa. Ovo je sada već tradicionalni iftar jer evo već nekoliko godina organizuju se ovakva druženja naše omladine koja imaju za cilj ibadet, upoznavanje, druženje i razmjenu iskustava naših mladih džematlija. Omladina u Tesliću je veoma aktivna i nosilac je brojnih aktivnosti vjerskog ali i drugih sadržaja.

Za organizaciju ovogodišnjeg iftara dobili smo podršku i pomoć  Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA iz Zenice čiji je cilj rada unapređivanje mladih ljudi a ispred ove organizacije divne trenutke zajedničkog iftara s mladima podijelili  su Halis Kozica i Ismet Begić  vlasnik zeničke firme "Almy" koja zapošljava oko 800 ljudi.

Ovo druženje je obogaćeno zajedničkim obavljanjem akšam i teravih-namaza, učenjem tekbira i lijepih ilahija te obraćanjem predsjednika Medžlisa gosp. Muje Zukanovića koji je kazao da ga raduje da smo se okupili u ovolikom broju i da je Teslić jedna od opština u RS sa najvećim procentom povratka i raduje da danas u jednoj od naših osnovnih škola imamo bošnjačke djece kao npr. cjelokupno gornje Podrinje. Glavni imam Džafer ef. Gračić posjetio je da se Poslanik a. s. oslanjao na omladinu što svjedoče brojne značajne funkcije koje su bile povjerene mladim ashabima. Kazao nam je da je ramazan prilika da oživimo našu intimu sa Allahom Uzvišenim te je posebno pohvalio ovaj javni iftar jer činjenje dobra je javna stvar a grijeh je tajni.

Naši predavači su se zahvalili svima koji su uzeli učešće u organizaciji i koji su se odazvali ovom iftaru skrenuvši pažnju omladini da su upravo oni generacija koja treba da preuzme teret vjere i da u vezi s tim moraju biti spremni fizički i duhovno. Ramazan je prilika da izvršimo potrebno renoviranje unutar sebe.  

Enver ef. Gondžić

  • iftariftar