A+ A A-

Sve čari sabahske mukabele i Ramazana u Podlugovima

Vjernici i imam u Podlugovima nisu ponosni samo na svoje veleljepno džamijsko zdanje, nego i na svoju marljivu omladinu, a posebno na vrijedne učače mukabele koji Kur an uče svako jutro poslije sabah namaza. U toj priči ne bi bilo ništa posebno, da čak njih deset nisu učenici ili svršenici neke od bosanskohercegovačkih medresa, a svi su bili mektebski učenici Asmira efendije Salihovića koji je već 10 godina imam u Podlugovima. Za jedan mekteb i za jednu manju sredinu, to je, ipak, statistika za ponos. Mnogi od njih sada su studenti raznih fakulteta, ali vezani za džamiju i vraćaju svojevrsni dug svom džematu. - Naš Muhamed Kadrić primljen je ove godine u Gazi Husrev-begovu medresu. On je to nama prenio ovih dana , i onda sam shvatio da svi koji meni pomažu i imaju aktivnu ulogu u džematu, njih 10 su svršenici različitih medresa u BiH. Sam to smatram jednom vrstom uspjeha. U sredini u kojoj sam ja odrastao, hafiz Abdulah Budimlija rahmetli kada sam 1991. godine primljen u Gazi Husrev-begovu kazao mi je da sam prvi učenik iz Bijeljine , nakon Drugog svjetskog rata, koji je primljen u medresu.

To je, dakle, period od nekih 40 godina i iz jednog većeg grada i samo jedan učenik. Tako da je iznenađujuće da iz ovakve male sredine, u kraćem roku, toliki broj učenika i učenica završi medresu. To je nešto što meni predstavlja ponos, posebno ako sam ja dijelom učestvovao u tom odabiru, ispričao nam je imam džamije Podlugovi, Asmir efendija Salihović.

I tuga i radost ovog jula

Za Almedina Ibiševića iz Srebrenice, svršenika Gazi Husrev begove medrese i studenta druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, ramazani u Podlugovima su posebni. - Već 12 godina živim ovdje, prošao sam mekteb kod Asmira efendije, on nije direktno utjecao na moj izbor srednje škole, ali je dao neke upute i smjernice zbog čega sam to što jesam danas. Ovo je jedan od najljepših mjeseci, nisam namjerno otišao nigdje na ramazansku praksu, kako bih osjetio sve čari Ramazana, mamine iftare, mukabele u svojoj džamiji. U ovom mjesecu, ljudi nisu isti, zrak nije isti, atmosfera je drugačija, osjeti se miris somuna, džamija je puna i sve je ljepše. S obzirom na to da je ove godine i godišnjica genocida u Srebrenici za Ramazan, osjećanja su mi podijeljena između radosti zbog ramazana i tuge i žalosti zbog tragedije. Svake godine idem na dženazu i neki od mojih najbližih su ukopani tamo, to je tuga i neopisiv osjećaj, kazao nam je Almedin.

Efendija je prijatelj i odgajatelj

Učač mukabele u Podlugovima je i Senad Šehić, također svršenik GHB medrese i student FIN-a. On uči i prijepodnevsku mukabelu u džamiji u Mrakovu, a obavlja i dužnost teravih imama u Ljubnićima, te uspije i sam proučiti jedan džuz tokom dana. - Sjećam se prve mektebske pouke kada je došao Asmir efendija. Tada sam bio četvrti razred osnovne škole, osjećao sam strah jer sam tek bio završio sufaru. Evo 12 godina nakon toga, osjeća se čovjek radosnim kada na sabahskoj mukabeli milozvučnim glasovima ispunjavamo džamijski prostor i zajednički osjećamo radost Ramazana. Asmir efendija je, pored mojih roditelja, moj najveći odgajatelj, pomaže mi i usmjerava me, dijelimo radosne i teške terenutke i uvijek mogu dobiti dobar savjet, kaže Šehić. Njega posebno raduje da je ovog Ramazana i u Ljubnićima puno vjernika u džamiji, posebno mektebske djece.

Ostali vrijedni učači

Pored Muhameda, Almedina i Senada koje smo već spomenuli mukabelu u Podlugovima uče i : Armin Ivazović, zadnji Bošnjak koji se rodio na Sokocu 24. februara 1991. godine, svršenik GHB medrese, student III godine Prirodno-matematičkog fakulteta , zatim Amel Alispahić-rođen u Kelnu 1995. godine, danas student Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu. Sa njima zajedno na sabahu Kur an uče i : Edib Šehić, svršenik Medrese „Osman ef. Redžović“, iz iste medrese Sanel Latifović, student kriminalistike i Muhamed Gabeljić iz Srebrenice, nekadašnji učenik GHB medrese-student Pravnog fakulteta. Posebnost mukabele u Podlugovima je što u njoj učestvuju i dvije djevojke: Elma Dugonjić, svršenica Medrese „Osman ef. Redžović“ i Samira Mehmedović, svršenica GHB medrese, danas studentica Pravnog fakulteta. Uvjerili smo se u ljepote mukabele u Podlugovima, a nadamo se da će mekteb u ovom plodnom ilijaškom naselju nastaviti tradiciju medresanskog rasadnika.

Nermina Durić-Kahvedžić

  • 0101