Promo banner

A+ A A-

12. hatme u džematu Duisburg

U nedjelju, 22. juna 2014. godine poslije podne namaza su održani završni ispiti-hatme za 9 polaznika mektebske nastave u džematu Duisburg:

1.Brčaninović Muhamed

2.Brčaninović Omer,      

3.Bukvić Adin,                  

4.Halilović Faruk,            

5.Karajković Emina,        

6.Kuč Edvin,                      

7.Muratćehajić Adis,      

8.Šarić Muharem,

9.Tukulić Minela,            

Ovo su dvanaeste hatme od postojanja džemata, i do sada je 88 polaznika savladalo osnovna učenja Kur‘ana. Džamija je bila puna gostiju, rodbine i prijatelja koji su došli da saslušaju polaznike i da im čestitaju na prvim uspješnim koracima u Islamu i da zajedno sa roditeljima, imamom i džematom podijele radost.

U programu su polaznici pokazali svoje znanje učenjem ašereta i kratkih sureta, odgovaranjem na razna pitanja od njihovog imama Ramiz ef Memiš, kao i učenjem Kur'ana gledajući i time zaokružili i krunisali svoj dolazak godinama na mektebsku nastavu.

Nakon dove koju je proučio Džemal ef Hasandić, imam iz Essena,prisutnima se obratio Ruvejd ef Jahić kao član komisije za mektebsku nastavu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i čestitao uspjeh polaznicima, njihovim roditeljima, imamu i džematu i  ukazao na važnost mektebske nastave i odgoja djece u vjeri, a što su ovakve svečanosti dobar primjer ostalima polaznicima mektebske nastave. Uz ove spomenute imame bili su još prisutni Duran ef Pintol, imam iz Oberhausena i Husejn ef. Granov.

Na kraju su polaznici dobili svjedodžbu i knjigu ispred džemata, a polaznici su onda darovali svoga imama sa vrijednim poklonom  za trud i zalaganje za njihov uspjeh. Poslije toga su slijedila darovanja i čestitanja od roditelja, rodbine i prisutnih. Nakon toga su prisutni bili počašćeni lijepim jelom i čašćenjem vani i u podrumskim prostorijama. U svakom slučaju čestitke zaslužuju roditelji polaznika i svi oni koji su doprinijeli da ova svečanost protekne u lijepom ambijentu i raspoloženju.

M. Memiš

  • 0101