A+ A A-

Svečanost hatmi u džematu Došci-G.Kamengrad

U džematu Došci-G. Kamengrad (Medžlis IZ-e Sanski Most), 21.06.2014. godine, upriličena je svečanost završnog ispita, hatmi, polaznika mektepske nastave.

Vrlo lijepu atmosferu, uz izuzetno dobru posjetu svečanosti, upotpunili su učenici koji su pokazali zavidan nivo znanja. Nakon učenja sure Jasin koja je dovom poklonjena pred duše 17 šehida ovoga džemata, džematski imam, Senad ef. Omić, propitivao je učenike iz oblasti opće islamske naobrazbe. Nakon ovog, za sve prisutne vrlo edukativnog dijela programa, prisutnima se obratio i predsjednik OO Ilmijje, Muvedet ef. Vuković, koji je ujedno bio i izaslanik glavnog imama Husein ef. Kovačevića koji je zbog ranije preuzetih obaveza bio onemogućen da prisustvuje ovoj divnoj svečanosti.

Zanimljiv detalj ove svečanosti bio je ambijentalni dekor koji je, sa mjerom i ukusom,  upriličen u duhu podrške našoj reprezentaciji za predstojeću utakmicu iste večeri. Prije nego je prozvao učesnike hatmi, Senad ef. je uručio pohvale i poklone za najmlađe polaznike mekteba i to za titule: „najredovniji polaznik mekteba u 2014.”, “najvrjedniji polaznik mekteba u 2014.”, te “najuredniji polaznik mekteba u 2014”. Ovakve stimulacije dosad su se u ovom džematu pokazale izuzetno afirmativnim po mektebsku nastavu, tako da je mnogo onih koji u cijeloj mektebskoj godini naprave tek nekoliko izostanaka, a kada ih i naprave, ‘natjeraju’ roditelje da iste pravdaju.

Dovu je na kraju proučio imam u penziji, Derviš ef. Dervišević, nakon čega su uslijedile čestitke, prije svega djeci i njihovim roditeljima, a posebno vrijednom i čestitom imamu, Senad ef. Omiću, koji je i pored ogromnog angažmana na humanitarnom planu u prethodnim danima, uspio na visokom nivou prirediti  hatmensku svečanost.

Spomenimo još i to da su svečanom hatmenskom ispitu pristupili i isti uspješno položili slijedeći polaznici: Burnić Edvin, Burnić Samra, Burnić Emina, Burnić Nejla, Krupić Nurisa i Eldina, Grgić Abdurrahman i Džemila, Grgić Aziza, te Grgić Aida.

Atmosferu sa svečanosti hatmi u džematu Došci-G.Kamengrad pogledajte u fotogaleriji ispod...

Nevres Softić

  • 0101