A+ A A-

Hatme u slovenačkom džematu Kočevje

U nedjelju, 15. juna 2014. godine održane su treće hatme u džematu Kočevju. Sedam učenika mekteba, prisutnim roditeljima i ostalim vjernicima, pokazalo je znanje kojeg su stekli u mektebu.

Ovogodišnji hatmaši džemata Kočevje su: Amidžić (Nefad) Ajla, Brkić (Ermin) Melisa, Crnkić (Kemal) Hana,  Jusić (Samir) Sumeja,  Lemeš (Fadil) Kenan, Seferović (Amir) Davud i Seferović (Irfan) Amar. Svojim znanjem i lijepim učenjem Kur'ana oduševili su prisutne.

Pored hatmaša predstavila se je i grupa polaznika koja već punih godinu dana vježba pravilno čitanje Kur'ana, njih deset, a pored njih predstavilo se i jedanaest polaznika koji su ove godine naučili Kur'ansko pismo i koji će od septembra početi učiti u Kur'anu.

Hatmama su prisustvovali, pored roditelja, rodbine i članova džemata Kočevje i zamjenik ljubljanskog muftije Ibrahim ef. Malanović, profesor na Fakultetu islamskih nauka dr. Mustafa Hasani, upravnik Cazinske medrese prof. Munir Makić i nekoliko imama Islamske zajednice u Sloveniji; Ramo ef. Muzaferović, Mustafa ef. Gavranović, Fahrudin ef. Smajić, Sead ef. Karišik, Senad ef. Karišik i Zinaid ef. Mahmutagić.

Prisutnima se obratio profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, dr. Mustafa Hasani i u svom obraćanju istakao važnost pohađanja mekteba za djecu kao i obavezu da je potrebno  znanje i dalje nadograđivati, a i primjenjivati ono što se nauči, kao i to da nikad ne zaborave vrijednosti imama i džemata.

Zamjenik ljubljanskog muftije Ibrahim ef. Malanović u svom govoru čestitao je hatmašima i njihovom imamu i istakao odgovornost roditelja u procesu odgoja i napomenuo kako mekteb zauzima važan segmenat u tom procesu.

Na kraju svečanosti Ibrahim ef. Malanović, dr. Mustafa Hasani i Munir ef. Makić uručili su šehadetname ovogodišnjim hatmašima, a h. Sulejman Kuduzović je ispred Izvršnog odbora Kočevje uručio hedije ovogodišnjim hatmašima.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/hat-koc-06.2014

(www.islamska-zajednica.si)