Promo banner

A+ A A-

Ekskurzija takmičara iz mektebske nastave iz Bugojna

U četvrtak, 12. juna, osvanuo je dugo iščekivani dan za sve polaznike mekteba koji su ove godine učestvovali na mektebskom takmičenju kojeg je organizovala VP-a služba MIZ-e Bugojno. Uputili smo se na jednodnevnu ekskurziju u pravcu Sarajeva. Na tom putu napravili smo pauzu kod motela Titanik. Uživali smo u bojama proljeća, sjedeći na obali lašve i spremali se za nastavak našeg putovanja.

Po dolasku u Sarajevo zaputili smo se prema Gazi Husrev-begovoj biblioteci gdje smo naišli na veoma prijatno i srdačno osoblje koje nas je provelo kroz istu. Prije svega imali smo priliku pogledati kratki film o Gazi Husrev-begovoj biblioteci, zatim smo obišli muzejski dio biblioteke u kojem se čuvaju stari predmeti koji su pripadali poznatim Bošnjacima i Bošnjakinjama, nakon toga smo imali priliku da vidimo kako i na koji način se vrši restauracija starih i oštećenih knjiga. Poslije toga obišli smo bibliotekarski dio u kojem se pomno čuvaju knjige stare više od 1000 godina ali i najnovija izdanja. Upoznati smo sa načinom rada biblioteke. Boravak u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je nezaboravno iskustvo za sve nas, a posebno za djecu koja će vjerovatno u skorijoj budućnosti koristiti usluge ove biblioteke.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo osoblju Gazi Husrev-begove biblioteke koje nam je svo vrijeme našeg boravka u istoj bilo na usluzi.

Nakon obilaska biblioteke djeca su bila slobodna do podne namaza, koje je klanjano u Gazi-Husrev begovoj džamiji. Potom smo se zaputili prema vrelu rijeke Bosne gdje smo se odmorili u nezaboravnom prirodnom ambijentu, udišući svijež i ugodan zrak.

Konačno smo se zaputili prema Travniku, na Plavoj vodi smo napravili mini pauzu nakon koje smo se zaputili prema Bugojnu, gdje nas je večer prigrlila.

Ova naša ekskurzija postaje tradicijom, za koju se nadamo da će i sljedećih godina biti organizirana na ovakvom zavidnom nivou.

U našim srcima i fotografijama ostaće neizbrisiv trag na ove nezaboravne trenutke druženja.

Jusufspahić ef. Adnan

  • 20140612_10325320140612_103253