Promo banner

A+ A A-

Hatme u džematu Čaršijske džamije u Kaknju održane u sportskoj dvorani

Hatme humanosti i solidarnosti

U subotu, 31.05.2014. sa početkom u 10.00 sati održani su završni ispiti, tradicionalne hatme, u džematu Čaršijske džamije Kakanj.

Džemat Čaršijske džamije je najveći džemat na području Medžlisa IZ-e Kakanj i broji najviše polaznika. Ove godine upisano je 375 učenika dok je redovno bilo 310 učenika. U Kur'anu uči 180 učenika, a samo ove godine u Kur'an je prešlo 57 učenika. Nastavu izvode Elvedin ef. Ibrahimspahić i muallima Amra Hrusto. Kao i svake godine veliki broj polaznika mekteba prisustvovao je završnoj svečanosti –hatmama kojom označavamo kraj još jedne veoma uspješne mektebske godine. Učenici ovog džemata redovno osvajaju neka od prvih mjesta na takmičenjima a nerijetko su i sudionici takmičenja na nivou Muftiluka pa i Rijaseta.

Do ove godine su sve hatme održavane u Čaršijskoj džamiji koja redovno bude popunjena do posljednjeg mjesta sa velikim brojem prisutnih koji program hatmi prate ispred džamije putem razglasa. Zbog toga su ove godine muallimi ovog džemata odlučili da hatme budu organizovane u sportskoj dvorani u Kaknju. U početku se osjećala bojazan od ovog projekta zbog same organizacije, obezbjeđena prostorija, razglasa, izvođenja programa do toga kako će isti biti primljen od vjernika i da li će biti podržan. Međutim, uz pomoć i agilnost džematskog odbora i džematlija općenito te predanost muallima da sve bude perfektno izvedeno hatme su bile više nego uspješne. Tome svjedoči i prepuna sportska dvorana, te sve pohvale i pozitivne kritike koje dolaze sa svih strana.

Svečanost je počela pred Čaršijskom džamijom odakle je krenuo svečani mimohod polaznika koji su uz tekbire prošli kroz dio grada koji vodi do sportske dvorane. U samom programu se predstavio samo dio učenika svojim učenjem Kur'ana, ilahija, recitacija te igrokazima baziranim na gradivu iz ilmihala. Kao i svake godine posebna pažnja je usmjerena na prvačiće koji se poimenice prozovu i nagrade te prozivka maturanata koji nakon prozivke daju svečano obećanje da će biti dobri vjernici i dobri članovi naše zajednice. Na kraju programa vazu-nasihat je uputio prof. Mustafa ef. Agić predstavnik Medžlisa te proučio dovu.

Ono što ovogodišnjim hatmama daje posebnu boju, pored činjenice da su održane u sportskoj dvorani, jeste to što su polaznici ovog mekteba se odrekli svojih tradicionalnih paketića koje im poklanja džematski odbor te odlučili da se ta sredstva usmjere za njihove vršnjake koji su u posljednjim poplavama i klizištima ostali i bez krova nad glavama ali i bez svojih džamija i mekteba, dok su jedan dio usmjerili za izgradnju mektebskih prostorija u svom džematu, koja je u toku.    Takođe su dodatno sa svojim roditeljima donirali određena sredstva u novcu kako bi se skupilo dovoljno za ostvarenje njihove nakane.

Elvedin ef. i muallima Amra su uz konsultacije sa nadležnima u Civilnoj zaštiti i MUP-u odlučili da posjete džemat Golubinja kod Žepča i zaselak Čole u kojem je stradalo dosta kuća te mekteb i imamska kuća. Ovom akcijom bilo je obuhvaćeno dvadesetak najugroženijih polaznika mektebske nastave džemata Golubinja i Čole. Za svakog od njih kupljena je nova obuća, po paket ciljano odabrane garderobe te skromne novčane hedije. Posjeta džematu Golubinja je izvršena u nedjelju 08.06.  gdje su nas dočekali veoma susretljiv i komunikativan imam Sulejman ef. Grabus nekoliko mještana te polaznici kojima su uručeni pokloni njihovih vršnjaka iz Kaknja. U svome obraćanju Sulejman ef. se zahvalio donatorima istakavši da je već bilo određene pomoći za ovaj kraj ali da je ovo prvi put da su djeca iz mekteba podržali svoje vršnjake iz drugog mekteba. Elvedin ef. je istakao da su ovo skromne hedije ali da govore o osjećaju nađe djece da se međusobno pomažu i solidarišu tako da ono što u mektebu uče samo primjenjuju u praksi. Bilo je riječi i o nastavku saradnje ova dva mekteba pa to, ako Bog da, ostaje da u budućnosti naš emanet.

Elvedin ef. Ibrahimspahić, Kakanj

  • 0101