Promo banner

A+ A A-

Ekskurzija u Bugojno, Jajce i Prusac za mekteblije džemata Jezerski-Dijelovi i Tromeđa

Kraj mektebske godine, je nastupio, a muallimi iz džemata Jezerski-Dijelovi i Tromeđe, su imali itekako razloga za jedan lijep zajednički izlet, sa mektebskim polaznicima.

Džemat Dijelovi, je pobjednik na nivou Rijaseta, i samim tim ostavio povijesni rezultat, a pored toga u pripremi su Hatma-dove, koje bi se trebale održati 14.juna. Dakle, razlog za nagradnu ekskurziju je evidentan.

eks-mek-jez-dj-tor-06-2014-1

Džemat Tromeđa, je ovih dana u intenzivnijim radovima oko poboljšanja uvjeta rada i renoviranja mekteba, a i u ovom džematu su djeca koja uče, i djeca koja zaslužuju izlet.

Tako da su muallimi ova dva džemata, Muhamed ef. Begić, i Husein ef. Sijamhodzic, organizirali jednodnevni izlet u Jajce, Bugojno, i Prusac.

Pri polasku, na putu za Bugojno, svratili smo u Kraljevski grad Jajce, te posjetili vodopad, i napravili kraći odmor. Nakon toga smo došli u Bugojno, koji je i krajnji cilj naše ekskurzije, odnosno posjeta džamiji Princeze Dževhere. U Bugojnu su se pokazali kao odlični domaćini, glavni imam Vehid ef. Arnaut, sve učesnike ekskurzije, u restoranu Iskra, na šetalištu u centru grada, počastio je ručkom.

Nakon klanjanja podne namaza, i ugodnog razgovora sa imamima gradske džamije Omer ef. Busatlićem i hfz.dr.Elvir ef. Duranovićem, zaputili smo se u islamski centar, gdje su nas čekala djeca, iz džemata Turbe, sa efendijom Ahmetom Skopljakom. Tu smo se zadržali dio dana, djeca su se družila, na sportskom terenu kod džamije, a nakon toga u povratku kući smo posjetili Prusac, gdje počinje manifestacija Ajvatovica. Mi smo bili prvi posjetioci uoči same manifestacije.

Nas prevoznik, vlasnik putne agencije, Putnik prevoz, Aziz Hadzic, nas je počastio, povoljnijim prevozom, te mu se ovom prilikom zahvaljujemo.

Djeca su imala još jednu nezaboravnu ekskurziju, i prelijep dan, druženje sa drugom djecom, kao stimulans i satisfakciju za bolje rezultate u budućnosti, kojih će nadamo se biti.. Insaallah.

U džematu Tromeđa mekteb u novom ruhu

Dzemat Tromedja, je ove godine, jedan od džemata, koji ima malo na našem medžlisu, a i sire, koji se mogu pohvaliti uslovnom učionicom za rad sa djecom. Nov inventar, nove stolice, stolovi, lcd-televizor, komoda za knjige, računar i printer su sad već detalji koje ovaj džemat posjeduje u svojoj učionici. Naravno sve to ima svoje donatore i ljude koji su zaslužni za to.

Imam Husein ef. Sijamhodzic, je svojim trudom i angažmanom, većinu posla sam odradio, oko obezbjeđivanja donacija, koordiniranja u realizaciji do svog ličnog truda i rada u samoj realizaciji poslova.

Medžlis IZ-e na čelu sa Hazim ef. Muzaferovićem-glavnim imamom, i Fehim ef. Hodzicem-predsjednikom medžlisa, svake godine iz svojih skromnih resursa iz i fondova pri medžlisu, rade na poboljšanju uvjeta u mektebima, pa njihova pomoć ni ovaj put nije izostala, na čemu se zahvaljujemo našem medžlisu i čelnim ljudima.

A kad je najpotrebnije bilo, i kad je novaca za sve falilo, tu je općina Bosanska Krupa hvala Bogu djelovala, te učestvovala sa 1000km, pa se ovim putem zahvaljujemo načelniku Halitoviću na ukazanoj pomoći.

eks-mek-jez-dj-tor-06-2014-2

Radovi oko renoviranja, uređenja mekteba, te instalacije novog inventara su završeni, i hvala Allahu, džemat Tromeđa ima uslovan mekteb, a nadamo se i drugi džemati da će se povesti za ovim primjerom te poboljšati uslove rada u svojim mektebima.

M.B./H.S.