Promo banner

A+ A A-

Puračić: U džematu Devetak obilježeni „Majski dani otpora trepala-skresci 2014.“

U povodu „Majskih dana otpora Trepala – Skresci 2014.“ u džamiji u Devetaku u ponedjeljak, 26.05.2014. godine upriličena je svečanost „Hatma-dove“ za 56 polaznika mektebske nastave koji su u 2013./2014. mektebskoj godini proučili hatmu.

Svečanost je upriličena u džamiji u Devetaku sa početkom u 18:45 sati u prisustvu izuzetno velikog broja roditelja, deda, nena, rodbine i džematlija koji su došli da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost. Svršenici hatme su se prisutnima predstavili učenjem odlomaka iz Kur'ana te izvođenjem ilahija. Svečanosti je prisustvovao i glavni imam MIZ Puračić, Zijad ef. Vehabović koji je izuzetno nadahnutim govorom se obratio prisutnima te izrazio svoje čestitke djeci, roditeljima, muallimu Amel ef. Muminoviću te cijelome džematu na ovom izuzetnom događaju.

Hatma je poklonjena pred duše šehida, ali i braće i sestara koji su živote izgubili u poplavama koje su zadesile našu zemlju.

Večer Kur'ana

Istim povodom 27.05.2014. godine, u utorak nakon akšam-namaza upriličena je „Večer Kur'ana“ gdje su naš džemat počastili svojim prisustvom i učenjem Kur'ana hafizi: hfz. Alija ef. Rahman (Sarajevo), hfz. Ahmed ef. Rahmanović (Tuzla), te Jasmin ef. Oštraković (Srebrenik).

Večer je otpočela učenjem odlomka iz Kur'ana polaznika mektebske nastave Devetak Ammara Kovačevića, a uz hafize za posebnu čar i ljepotu ove noći pobrinuo se hor Behram-begove medrese u Tuzli.

Prigodnim predavanjem džematu se obratio Nezim ef. Halilović – Muderris koji je govorio o važnosti obilježavanja ovakvih događaja.

Večer je završena predivnim učenjem Kur'ana hafiza Alije ef. Rahmana, a dovu je proučio hafiz Nedžad Vehabović, odgajatelj u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

U srijedu 28.05.2014. godine upriličen je prijem za šehidske porodice te je proučen tevhid šehidima Devetaka.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji i popularizaciji ovog vrlo važnog datuma.

  • 0000