A+ A A-

Mektebska posjeta IKC Grac mektebu u Rijeci

U subotu 24.5.2014 g. mekteb džemata IKC Grac je imao planiranu radnu posjetu mektebu džemata IKC Rijeka.

Krenuli smo sa Vakufskog zemljišta u 6 i 30 minuta. U autobusu je bilo 45 putnika od toga 40 djece polaznika mektebske nastave džemata IKC Grac. Odmah po polasku proučili smo dovu za put, zatim par ilahija dok su djeca željno iščekivala susret sa nedavno izgrađenom prelijepom džamijom u Rijeci. Na odredište smo stigli u 11 sati, gdje nas je dočekao gl. imam riječki Hajrudin ef. Mujkanović. Otišli smo u salu u kojoj su zajedno djeca našeg mekteba i mekteba džemata Rijeka izveli prigodan program uz par zajedničkih ilahija i gledanje filma o putu izgradnje riječke džamije. Uslijedio je ručak zatim podne namaz nakon čega smo se u društvu Hajrudin ef. uputili prema mjestu Opatija gdje smo ostali sve do 16 sati. Po povratku smo imali priliku slušati referate koje su nam pripremile učenice mekteba Sarah Mekić i Emina Keranović a koji su bili na temu o džamiji i ashabijki Safiji bint Abdulmutallib. Polaznice mekteba su pokazale pripremljenost i svojim izlaganjem su oduševile sve prisutne putnike u autobusu.

U Grac smo došli oko 20:30 minuta, gdje smo zatekli također jednu predivnu sliku na vakufskom zemljištu, radnu atmosferu gdje je bio veliki broj naših džematlija koji su radili na prikupljanju pomoći za ugrožene od poplava u BiH. To je jasan znak i put da ćemo i mi uskoro insaAllah doživjeti da vidimo nasu džamiju kako svijetli i okuplja ljude bracu i sestre koji žele da znaju i uče o Svome Gospodaru.

Iskoristio bih ovu priliku da se posebno zahvalim našem vrijednom hadžiji Fikretu Mujiću, koji je uložio mnogo truda u organizaciji ovoga putovanja u Rijeku. Neka ga Allah nagradi velikom nagradom a nama omogući da još mnogo godina posjećujemo Njegove kuće. Amin!

Ibrahim ef. Šišić

  • 11