A+ A A-

Hatme u sarajevskom džematu Sokolović Kolonija

U subotu, 24. maja 2014. godine, u sarajevskom džematu Sokolović Kolonija, u mektebu Centralna džamija, gdje mektebsku nastavu izvodi Enver ef. Hošić zajedno sa pomoćnikom Arminom ef. Čauševićem, održani su završni ispiti i hatme čime je uspješno završena još jedna mektebska godina.

Tokom 2013/2014. mektebske godine, u ovaj mekteb upisano je 226 učenika, a završnim ispitima pristupilo 194 redovnih učenika raspoređenih u 8 grupa (od 1. do 8. mektebske godine). Polaganju ispita u učenju Kur`ana pristupilo je ukupno 58 učenika od kojih je 42 završilo hatmu.

Ispitivanje učenika i provjeru stečenog znanja u ime Vjerskoprosvjetne službe Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo obavio je pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović.

Nakon završenog ispitivanja učenika, upriličen je i svečani dio završnih ispita u okviru kojeg su novčanim nagradama obradovani najuspješniji i najredovniji učenici, a za sve polaznike mekteba koji su pristupili završnim ispitima obezbijeđen i po jedan paketić. Ovom prilikom promovirano je i 16 novih učača Kur`ana koji su tokom ove mektebske godine završili Sufaru – uvod u kur`ansko pismo. Također vrijedi spomenuti i da su predstavnici ovog sarajevskog mekteba, Bajramović Lejla i Parić Zejd (Test opšteg znanja) te Aiša Kapo i Rejhana Salihović (Kiraet I i II), na takmičenjima na nivou Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u ukupnom plasmanu, osvojili prvo mjesto. Ništa manje uspješni su bili i predstavnici ovog mekteba u sportu gdje su u malonogometnoj mektebskoj ligi Medžlisa IZ Sarajevo također osvojili prvo mjesto.

Na kraju svečanog dijela prisutnima se obratio i Sulejman ef. Kurtanović, izaslanik glavnog imama, koji je dirljivim i upečatljivim vazom podstakao kako djecu tako i roditelje da još važnije shvate i pažnju posvete mektebskoj nastavi kao bitnom temelju u odgoju budućih naraštaja.

(Preporod, 01. juni 2014. godine)

  • 20140524_11223820140524_112238