Promo banner

A+ A A-

Visočki džemat Liješeva: Ono što podijelim to je moje!

U nedjelju 25.05.2014. godine u džematu Liješeva bilo je svečano. Završni ispiti polaznika mektebske nastave-HATME, uvijek u našim džematima sa sobom nose i posebne radosti. To je prilika da učenici pokažu svojim najbližim šta su sa svojim muallimom učili u toku protekle mektebske godine. Na starijim je da ih nagrade za njihov trud, a to u našim džematima ne izostaje. Posljednjih godina, pored poklona koji se obezbijede od strane naših džematlija i Džematskog odbora, po  pravilu i vlasnici firme „Suša commerce“ obraduju našu djecu paketima slatkiša i nastavljaju tradiciju svoga oca, rahmetli hadži Mehe Suše, koji nas je sve mnogo zadužio svojim hajratima.

vis-lijes-05-2014-1

Ova godina je posebna po mnogo čemu, pa su i naše hatme bile posebne. Naša djeca su nam praktično pokazala jednu od najvažnijih lekcija iz Ilmihala. Nekoliko dana prije hatmi među djecom se pojavila ideja da se ovogodišnji paketići, koji su namijenjeni njima, podijele djeci koja su osjetila strahote elementarnih nepogoda u proteklim danima. Trebalo je toga dana biti kamen pa ne pustiti suzu kada vidimo dijete, a posebno ono od 5-6 godina, kako vrečicu slatkiša koju je dobilo ostavlja i kaže „Efendija i ja hoću moj paketić da poklonim onoj djeci koja sada nemaju ni kuće ni džamije“. Zahvaljujući podršci Džematskog odbora i glavnog imama MIZ a Visoko, prof. Ibrahim ef. Hadžića, koji je pohvalio i vrlo emotivno prenio okupljenim džematlijama ovu ideju, ista je i realizovana. Dva vrijedna mladića iz našeg džemata, Amel Halilović i Amar Džerizović, su sa grupom starijih polaznika mekteba isti dan uručili paketiće onima kojima je to i namijenjeno.

vis-lijes-05-2014-2

Iznenađenje i radost na licima djece se mogu vidjeti čak i na fotografijama koje su napravili u krugu zeničke kasarne na Bilmišću i u naseljima oko Nemile. Molimo dragog Boga  da sve koji  su učestvovali u ovom dobru obilno nagradi.

Haris ef. Herceglija, imam Džemata Liješeva