A+ A A-

Džemat Halmstad: Svečanim programom pokrenuta akcija Vakufski fond

 

U subotu, 3. maja 2014. godine u džematu Halmstad, Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, svečanim programom pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava u Vakufski fond. Na ovoj prelijepoj manifestaciji pored džematlija iz Halmstada, prisustvovali su gosti i iz drugih džemata a posebno ističemo posjetu iz džemata Malmö, koji su za ovu priliku svojim džematlijama obezbjedili organizovanu posjetu autobusom, te svojim prisustvom podržali i uveličali ovaj skup.

U programu su učestovali polaznici mektebske nastave džemata Halmstad, članice Aktiva žena Džemata i dva hora iz džemata Göteborg i Malmö. Prisutnima se pored Idriz-ef. Karamana, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, kao gost predavač obratio i hafiz Jusuf-ef. Horozović, imam u džematu Norrkköping. Svečani program je vodila džematlijka iz Halmstada, Safija Šljivo, a koordinator organizovanja manifestacije bio je džematlija i vrijedni aktivista Kemal Čovrk.

Džemat Halmstad je osnovan 1998. godine i djeluje u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Od 2012.god. započeo je zajedno sa drugim džematima ukupljanje članarine putem poreske uprave, te do sada se u džematu učlanilo 154 punoljetna člana, s djecom koja su automatski članovi učlanjivanjem jednog od roditelja, džemat ima registrovano već preko 200 članova. Od svog osnivanja džemat djeluje i radi u iznajmljenim prostorima. Od aprila 2013. godine džemat je preselio u veće prostorije iz 70 kvadrata u 200 kvadrata iznajmljenog prostora. Ulaskom u projekat poreske članarine ostvarili su se uslovi za osnivanjem Vakufskog fonda i planiranje sigurnije budućnosti i funkcionisanja džemata.

Zahvaljujemo se svim džematlijama, aktivistima koji su na bilo koji način doprinosili ili doprinose sigurnijem i stabilnijem radu džemata Halmstad. Kroz cijeli svečani program ove večeri prožimala se dova: „Gospodaru podari nam da budemo od onih koji ne zaboravljaju svoju prošlost, koji dobro razumiju sadašnjost i koji znaju osmisliti svoju budućnost.“

Almedin-ef. Spahić, imam u džematu Halmstad

  • 0101