Promo banner

A+ A A-

Veče Kur’ana i ilahija u Lawrencevilleu

Sada već druga po redu manifestacija Veče Kur’ana, održana u subotu 26. aprila, u potpunosti je potvrdila opravdanost pokretanja ovakve manifestacije i pokazala da zasluženo prerasta u tradicionalno druženje džematlija koje ima neprocjenjivu vjersko-edukativnu vrijednost. Kur’an, najčitanija knjiga, nepresušni je izvor Božije riječi i uputa namijenjenih cijelom čovječanstvu da  na najčistijem  izvoru napajaju svoju dušu. Džematlije Zajednice Bošnjaka Džordžije su ove posljednje subote mjeseca aprila kroz melodično učenje Kur’ana naših imama,  namaze, dove, ilahije i zanimljiva izlaganja prisutne uleme, od ikindije namaza pa do kasnih večernjih sati bili na svom izvorištu i ibadetili svome Gospodaru.

Nakon ikindije namaza prešlo se u veliku svečanu salu kako bi bilo dovoljno mjesta za sve prisutne, a bilo ih je vrlo značajan broj. Manifestaciju je učenjem odlomka iz Kur’ana/ašareta otvorio Salim ef. Vrtagić, imam našeg džemata u Hustonu, Teksas, a onda je u ime domaćina riječ uzeo Nail Čubro, predsjednik UO ZBGA koji se zahvalio prisutnima. Posebne riječi zahvale uputio je prisutnoj ulemi; Glavnom imamu Sabahudin ef. Ćemanu, sekretaru UO ICNAB Muaz ef. Redžiću, imamu u Grand Rapidsu, Mičigen, Osman ef. Brkiću, imamu u Detroitu, Mičigen, Salem ef, Vrtagiću, imamu u Hustonu, Teksas, Muamer ef. Šljiviću, imamu u Bowling Greenu, Kentaki, i Enis ef. Dizdarevicu, imamu iz Chattanooge, Tenesi, gostujućem horu “Amber” iz Bowling Greena, Kentaki, kao i gostima iz gradova Chatanooga i Grand Rapids.

Obzirom da je imam ZBGA, Ismet ef. Zejnelović imao obavezu da kao sabornik ispred Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike prisustvuje zasjedanju Sabora IZ BiH, ulogu domaćina vjersko - edukativnog dijela manifestacije preuzeo je Glavni imam Sabahudin ef. Ćeman govoreći na temu Kur’an kao uputa i lijek. Po riječima Glavnog imama najbolje objašnjenje ovog aspekta Kur’ana daje sami Kur’an i njegovi ajeti koje je Sabahudin ef. citirao i tumačio. Na kraju je napomenuo: da bismo shvatili kur’ansku uputu i osjetili njegovu ljekovitost, sa Kur’anom se trebamo družiti svakodnevno učeći i promišljajući ajete Kur’ana, primjenjujući ih u vlastitom životu.

Upravo Razumijevanje i tumačenje Kur’ana bila je tema o kojoj je nadahnuto govorio Muaz ef. Redžić.

Uljepšavanje glasa i melodično učenje Kur’ani-Kerima bila je tematika obraćanja Osman ef. Brkića. Poželjno je uljepšati glas ali nikako na uštrb razgovjetnosti i tačnosti izgovora .

Muamer ef. Šljivić za temu svog izlaganja izabrao je uvijek aktuelno pitanje Jedinstva muslimana na koje poziva i sam Kur’an. Ef. Šljivić se posebno osvrnuo  na pitanje nužnosti i životne važnosti jedinstva Bošnjaka.

Veliki broj prisutne omladine bio je odličan auditorijum za temu Kur’an i mladi  koju je na njemu svojstven način, veoma lijepo i sugestivno, izložio Salim ef. Vrtagić.

Vrijeme između tematskih izlaganja svojim milozvučnim glasom ispunjavali su ilahijama članovi hora “Amber” te  mlađa i starija sekcija hora ZBGA, ”Bilal”. Njima su se pridružili  imami Brkić , Vrtagić i Šljivić  pokazujući svoje vrhunsko umijeće i u učenju Ilahija.

UO ZBGA je iskoristio ovu priliku da još jedanput ukaže zahvalnost i čast osnivačima ZBGA koji su, sada daleke, 1997. godine,  osnivanjem džemata, pokazali svoju svijest o značaju džemata u očuvanju svoje vjere i tradicije.

Prije samog kraja Nail Čubro je iskoristio priliku da se zahvali vrijednim volunterima koji su se pobrinuli da logistika ove večeri bude na nivou. Manifestacija je završena dovom koju je proučio Glavni imam Sabahudin ef. Ćeman a nakon toga druženje je nastavljeno do kasno u noć uz obilatu trpezu koje su pripremile naše džematlijke .

VEČE KUR’ANA I ILAHIJA u ovome džematu biće održavana svake godine zadnje subote u aprilu.

Semir Đulić

  • 0101