Logo

Hatma polaznika mekteba i halke Kur'ana za odrasle u džematu Dobošnica Donja

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

 

Dana 27. aprila 2014. u džematu Dobošnica Donja MIZ-e Puračić održana je hatmadova za 21. polaznika mektebske nastave i halkeKur'aniKerima za odrasle. U prepunoj džamiji iza ikindije namaza, prisutne džematlije su prisustvovale nesvakidašnjem događaju. Tri je polaznika mektebske nastave koji su završili svoju prvu hatmu i osamnaest odraslih polaznika. Džamija je bila pretijesna da primi sve znatiželjne džematlije. Na istom mjestu i istim povodom okupili su se zajedno djedovi i nene, očevi i majke, sinovi i kćeri, rodbina i prijatelji i brojne džematlije. Bilo je i suza radosnica. Jedna od nena pri ulazu u džamiji mjesnom imamu je kroz suze kazala, hvala Allahu kada sam dočekala ovaj da, da moj unuk prouči čitav Kur'an i preda hatmu.

hat-dob-don-05-2014-1

U svom uvodnom obraćanju imam u džematu Dobošnica Donja prof. Nazim-ef. Misinizahvalio se svima koji su došli da uveličaju ovaj događaj koji će se ako Bog da pamtiti. Zahvalio se i svršenicimaHatme Kur'ana koji su bili uporni i ustrajni u učenju arapskog pisma a potom učenja Kur'ana. Trebaloje odoljeti mnogim izazovima i ostaviti mnogobrojne prohtjeve. Zahvalio se i porodicama na podršci koju su davali svojim najbližim da ostvare svoj životni cilj.

Nakon toga svršenicihatme su proučili odlomke iz Kur'ana, a nakon toga pristupilo se dodjeli svjedodžbi i hedija.

Nakon toga se prisutnim obratio Samir-ef. Kasumović, imam iz džemata Gornja Dobošnica.

U mektebskoj 2013/14- 1434/35.H. hatmu su završili sljedeći polaznici mektebske nastave Ahmetović Ajla, Kurahović Šejla, Sakić Armin i halke Kur'ani Kerima za odrasle:

Kurtić Hazim, Hodžić H. Meho, Muharemović Hasan, Nakić H. Ramiz, Nurković Osman, Nuhanović Mehmed, Hodžić Muamer, Nakić Elvira, Burgić Jasna, Nurković Zejneba, Kadrić Nevzeta, Sakić Mirzeta, Garagić Ifeta, Hamzić Fatima, Osmić Ferida, Husić Sanela, Misini Hasiba i Džinić Senada.

Ova hatma će ostati dugo u sjećanju kako polaznicima tako i ostalim džematlijama, jer su istog dana završili otac i kćerka, mati i sin i nekoliko bračnih parova.

Molimo Allaha, dž.š., da polaznicima podari snage da nastave započetim putem, da im Kur'an bude vodilja u životu i radu a Nazim-ef. Misiniju podari svako dobro ovog i budućeg svijeta, te da ako Bog da, izvede još generacija učača Kur'ani-Kerima.

S.M.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.