A+ A A-

Albansku džamiju u Čikagu posjetila bošnjačka djeca iz džemata Western

Polaznici mekteba i ''Bosanske škole'' iz čikaškog džemata Bosnian Islamic Cultural Center, poznatijeg kao ''Džemat Western'', proteklog vikedna posjetili su prelijepu Albansku džamiju (Albanian American Islamic Center) nadomak Čikaga.

Tom prilikom goste iz džemata Western na čelu sa Oblasnim imamom medžlisa Midwest, hfz. Murizom ef. Mešićem, dočekao je imam domaćin Lulzim ef. Musaj, koji je sve prisutne upoznao o aktivnostima i historijatu navedenog Centra.

Oduševljenje nisu krili ni roditelji naše djece, a na svakom koraku čule su se riječi dobrodošlice na bosanskom jeziku. Nakon boravka u  džamijskim prostorijama, učenici su zavirili i na časove albanskog jezika, te posjetili sportske terene u okviru Centra. 

Inače, albanska zajednica u Čikagu egzistira od 1962. godine i broji oko 5.000 stanovnika, a najveći broj njih doselio je u proteklih dvadeset godina. Albanska zajednica u Čikagu nedavno je proslavila i jubilej 50 godina boravka i djelovanja u Čikagu i Americi. Centar je u potpunosti završen prije devet godina, a njegova izgradnja koštala je preko 7 miliona američkih dolara. U okviru Centra nalaze se sportski tereni, veliki parking prostor, gasulhana, velike sale za vjenčanja i sastanke, amfiteatar, kafeterija, mnogobrojne učionice, mektepske prostorije, prelijepa džamija, te ostali sadržaji potrebni za kvalitetno funkcionisanje ove odlično uređene i organizovane zajednice. Preko hiljadu porodica članovi su ovog prelijepog Centra, dok veliki broj djece pohađa mektepsku nastavu, školu albanskog jezika, te mnogobrojne sportske i kulturne sekcije u navedenom Centru. Tokom mjeseca ramazana u navedenoj džamiji teravih namaz klanjaju hatmom što znači da u toku ovog mjeseca prouče čitav Kur'an tokom ovog namaza, a svakog petka veliki broj Albanaca, Bošnjaka, Pakistanaca i ostalih muslimana iz različitih dijelova islamskog svijeta prisustvuju Džuma namazu. Albansko-američki islamski Centar je mjesto u kojem se odvijaju sve aktivnosti albanske zajednice iz okoline Čikaga, a nerijetko je domaćin i mnogobrojnim uglednim gostima iz domovine i velike albanske dijaspore.

Bila nam je čast zijaretiti ovaj Centar, a domaćini su obećali da će se saradnja dva džemata nastaviti, a već su dogovorene i neke zajedničke aktivnosti.

Autor: BICC

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/slikezamodul7dzem-akt-cik-04-2014