A+ A A-

U Tržiču svečanost u znaku Kur'ana

 

U nedjelju 20. aprila 2014. godine, iza podne namaza, priređena je svečanost povodom šest novih učača Kur'ana.

vec-kur-trz-slo-04-2014-1

Učenje Kur'ana je cilj svakog mektebskog polaznika i roditelja. Zato je imam od svog dolaska u ovaj džemat nastojao da probudi interesovanje za vjeronauku-mekteb. Za tri godine je nekoliko grupa izučavalo sufaru. Prije mjesec dana šest najupornijih i vrijednih polaznika je završilo još jedan tečaj kur'anskog pisma i pristupilo učenju Kur'ana. Sa muallimom su prešli 30. džuz, suru Ja'sin, a sada uče-čitaju 20. stranicu Kur'ana. Paraleno uz učenje Kur'ana sa polaznicima se proučavaju osnove vjere i tedžvid, pravilno čitanje Kur'ana.

Zbog važnosti učenja Kur'ana u Tržiču je priređena posebna svečanost. Program je počeo nakon klanjanja podne namaza, obraćanjem imama Nijaz ef. Salkića. On je naglasio važnost razvijanja ljubavi do izučavanja kur'anskog pisma među mektebskom djecom i omladinom te u konačnici čim većim brojem onih koji će biti osposobljeni da uče i proučavaju Kur'anikerim. Skupu se obratio i predsjednik izvršnog odbora Tržič, Sulejman Šabić koji je poselamio prisutne i poželio da se lijepo osjećaju na ovom važnom događaju za tržički džemat. Mektebskihorilahija i kasida »Nur« je izveo bogat kolaž ilahija, salavata i kasida, a polaznici mekteba su kazivali pobožne recitale. Svečanost nije mogla proći bez učenje bosanskog mevluda.

Na kraju skupu se obratio zamjenik muftije ljubljanskog, hadži Ibrahim ef. Malanović. U nadahnutom vazi nasihatu, on je uputio čestitke imamu na pokazanom trudu i hizmetu koji ulaže u džemat Tržič. Uputio je čestitke i predsjedniku odbora i svim prisutnim na svečanosti. Kazao je da je uživao u programu koji su izveli polaznici vjeronauke i da mu je drago što je danas čuo, vidio i doživio. U vazu je naglasio da je mekteb najvažniji segment imamskog rada. Ovo je veliki događaj za džemat Tržič, i za porodice šest polaznika učača Kur'ana koji se pripremaju za svoje prve hatme. Imena ovih polaznika trebaju biti zapisana zlatnim slovima u mektebu i džematu, jer ovo njihov novi rođendan, kazao je efendija Malanović.

N. S.

(www.islamska-zajednica.si)