A+ A A-

Srebrenik: polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionicana ekskurziji u Gracu i Mariboru

 

Dana 04.04.2014. godine nakon obavljenog Jacija-namaza polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica   sa svojim muallimima Ismet-ef Odobašić, Muhamed-ef Bašić i predsjednikom džematskog odbora džemata Kiseljak Nedim Delić, uputili su se na dvodnevnu ekskurziju u Grac-Austrija, gdje nam je domaćin bio IKC Grac.

mek-kis-sreb-eksk-04-2014-1

Nakon desetosatnog putovanja sa kraćim odmorima stigli smo u Grac u jutarnjim satima gdje su nas dočekali veseli domaćini na čelu sa njihovim imamima: Ibrahim ef. Čikarić, Ibrahim ef. Šišić, Jakub ef. Dervić, Ammar ef. i Adla Muharemović. Nakon kraće pauze, gosti su smješteni kod svojih domaćina-vršnjaka polaznika mekteba IKC Grac, a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Tamo su ostali do podne-namaza, a mnogi su sa svojim domaćinima upoznali ljepote Graca, mnoštvo šoping centara... Po povratku na Podne-namaz u mesdžid i klanjanja namaza prisutnima se obratio imam džemata, Ibrahim ef.Čikarić zaželivši im dobrodošlicu i održavši kraće predavanje o povijesti muslimana u Gracu kao i o realizaciji izgradnje IKC Grac.Gosti iz Srebrenika nakon ovog predavanja uz obezbijeđene stručne vodiče obišli su: Rathaus-Gradska vijećnica, Hauptplatz-Glavni trg, Murinsel-Otok na Muri, Kunsthaus-Muzej moderne umjetnosti, najljepšu evropsku gradsku utvrdu Schlosberg, kao i Shopping city Seiersberg-najveći šoping centar u Gracu.

U 18.30 h je organizovana večera za goste u prostorijama mesdžida koju su pripremile vrijedne džematlije ovog džemata. Nakon obavljenog Akšam-namaza ,prisutnim su se obratili imami iz Srebrenika zahvalivši im na gostoprimstvu i susretljivosti, a onda je uslijedio kviz znanja „Svijet Islama“ u kojem su uzeli učešće i gosti i domaćini te tako pokazali zavidno znanje o svojoj vjeri. Poslije jacija-namaza gosti su otišli na konak kod svojih domaćina, a ujutro oko 10 h uputili su se prema Mariboru gdje im je domaćin bio džemat-Maribor.

Nešto prije podne-namaza smo stigli u Maribor gdje nas je sa svojom mektebskom djecom dočekao bratski Zinaid ef.Mahmutagić i zaželio dobrodošlicu u svoje ime i u ime odsutnog Ibrahim ef. Malanovića.Nakon međusobnog upoznavanja djece uslijedilo je zajedničko klanjanje podne-namaza, obraćanje Muhamed ef.,kao i zajednički ručak. Nakon ručka posjetili smo slastičarnu Kalimero u vlasništvu gosp. Medi Memedi koji je sve goste počastio sladoledom, šerbetom, kolačima, a onda je uslijedila šetnja Mariborom i upoznavanje s njegovim znamenitostima.

Oko 17 h napustili smo Maribor.N akon prelaska granice Hrvatska-Slovenija napravili smo jednosatnu pauzu posjetivši šoping centar Westgate. U svoje džemate smo stigli oko 23h. Koristimo priliku da se zahvalimo džematlijama IKC-Grac, džematlijama džemata Maribor, džamijskim odborima i njihovim imamima koji su iskazali gostoprimstvo mektebskim polaznicima moleći Allaha da im to upiše u hajr. Amin!

Važno je napomenuti da su ovi mektebi dosada bili na ekskurziji dva puta u Cazinu i Bihaću, Srebrenici ,Sarajevu, Mostaru, Fojnici, Zagrebu te u Ljubljani, Kopru i Beču.

Ismet ef. Odobašić