A+ A A-

Svečana dodjela diploma prvim svršenicima kur’anskog pisma u Mektebu za odrasle tuzlanskog džemata Ševar – Kiseljak

U tuzlanskom džematu Ševar – Kiseljak, u ponedjeljak, 14. 4. 2014. godine, vladala je posebna atmosfera. Vjernička srca džematlija treperila su od zahvalnosti Allahu Uzvišenom što im je podario da u okviru Mekteba za odrasle u ovom džematu, prvi put u svom životu i prvi put u historiji ovog džemata – okončaju i uspješno završe kur’ansko pismo – sufaru.

Kur’ansko pismo završilo je dvadeset polaznika ovoga džemata, uglavnom u poznijim godinama. Najstariji polaznik je Salkić Sulejman (74 godine), a najmlađa je studentica Aldijana Zonić.  Intenzivno radeći i učeći sa svojim mualimom, imamom u ovom džematu mr. Muamerom ef. Hasanbašićem, u periodu od šest mjeseci, uspjeli su ostvariti svoju životnu želju, kako su sami istakli.

mek-odr-tuz-04-2014-1

Na akšam-namazu diplome o završenom učenju kur’anskog pisma, vrijednim džematlija uručio je  predsjednik Medžlisa IZ Tuzla Hasan ef. Spahić, koji je tom prilikom čestitao džematlijama ukazavši na značaj truda koji su uložili na putu savladavanja kur’anskog pisma i istakavši da su ovim zakoračili na jednu stepenicu koja će im omogućiti penjanje na veće deredže, kako ahiretske tako i dunjalučke. Također, uvaženi Hasan ef. Spahić naglasio je da je sad pred njima put učenja tedžvidskih pravila i hatme, čime će zaokružiti proces najvrednijeg učenja.

Ovom prilikom predsjednik Hasan ef. Spahić, kako u svoje ime, tako i u ime glavnog imama Ahmeda ef. Huskanovića, čestitao je i vrijednom imamu mr. Muameru ef. Hasanbašiću ukazavši na značaj ove prigode, moleći dragog Allaha da ga nagradi za trud koji je uložio da džematlije zakorače na ovu stepenicu.

Gradeći svoju džamiju, gradili smo sebe i svoje porodice

Prisutnim džematijama obratio se i ef. Hasanbašić istakavši da su džematlije u ovom džematu počeli graditi džamiju 1997. godine i da su kroz tu gradnju gradili i sebe i svoje porodice. Efendija Hasanbašić ukazao je na značaj brige i pažnje koju džematlije ovog džemata poklanjaju Kur’anu i kur’anskom pismu, na što ukazuju i odlični rezultati koje postižu djeca, polaznici mektebske nastave, na takmičenjima iz kiraeta, a evo i odrasli su pokazali kakvo mjesto u njihovom životu zauzima Allahova Knjiga, uz dovu da naučeno i proučeno u narednom periodu sprovedu u praksu jer samo će tako biti istinske Allahove evlije.

Svojim prisustvom svečanost je uveličao Alem ef. Alić, imam u džematu Simin Han, koji je proučio uvodno ašere i čestitao na postignutim rezultatima i svršenicima sufare i njihovom vrijednom imamu.

Treba istaći i da je svoj doprinos u podučavanju polaznika sufare dala i mualima Šehić Nevresa.

Nakon svečanog dijela i dodjele diploma, sve džematlije i gosti pozvani su na druženje i zakusku koju su priredili svršenici sufare.

Cijeneći njihov rad i trud, spomenut ćemo imena svršenika kur’anskog pisma:

Ajšić Mirzeta, Begić Midhat, Hasanbašić Džemila, Hasanbašić Mustafa, Hasanbašić Salih, Hasanbašić Senija, Kamberović Sadik, Mehmedinović Šahbaz, Mehmedović Mehmed, Mehmedović Mirela, Mustafić Ramiza, Mustafić Sead, Omerović Omer, Palavrić Ibrahim, Pepić Fadil, Salkić Sulejman, Šabić Kada, Šehić Šefika, Zonić Aldijana i Žigić Adem.