Promo banner

A+ A A-

Srebrenik: Treća tribina u džematu Tutnjevac

U petak, 04. aprila 2014. godine, održana je treća tribina u džematu Tutnjevac, Medžlis IZ Srebrenik. U izuzetno lijepoj atmosferi, pred velikim brojem džematlija i omladine, preko stotinu prisutnih, predavanje je održao prof. dr. Šefik ef. Kurdić, profesor hadisa na IPF-u u Zenici. Predavanje je održano između akšam-namaza i jacije-namaza. Tribina je započeta učenjem odlomka iz Kur’ana a završena je jacija-namazom kojeg je predvodio hafiz Kemal ef. Mehić. Na samom početku imam džemata Tutnjevac hfz. prof. Damir-ef. Jahić je poselamio prisutne džematlije, te imame i goste iz drugih džemata, a posebne selame i riječi dobrodošlice uputio je prof.dr. Šefik ef. Kurdiću. Potom je pozvao dr. Kurdića da počasti prisutne savjetima i uputama.

trib-tut-sreb-04-2014-1

Prof. Šefik ef. je govorio o  časnom Kur'anu kao Allahovoj objavi. U svome obraćanju predavač je naznačio da je Kur'an sveobuhvatni način i koncept življenja te da svojim sadržajem daje odgovore na pitanja koja danas muče kompletnu Ljudsku civilizaciju. Kur'an je uputa, Kur'an je, kako je naznačeno u predavanju "lijek i milost" svim ljudima. Zato onaj koji ga slijedi kao Allahovu riječ, upotpunit će svoj život i učiniti ga sretnim i smislenim. Govorio je o tome ko smo, šta smo, odakle smo i gdje ćemo? On se dotakao cjelokupnog čovjekovog života, od rođenja pa do proživljenja. Govorio je o najvećoj “zemlji” na svijetu, o “Kaburistanu”! on se dotakao dvije reprezentacije, reprezentacije dobra-Muhammedove a.s. i reprezentacije zla i propasti- Iblisove. Džematlije, a posebno omladina bili su prezadovoljni predavanjem dr. Kurdića.

Nakon predavanje uslijedilo je druženje sa džematlijama i gostima, koji su uživali u riječima dr. Kurdića.  Zahvaljujemo džematskom odboru i hfz.prof Damir ef. na trudu i nadamo se da će se ova praksa nastaviti i u budućnosti. Moramo naglasiti da je ovo treća tribina koju organizuje džemat Tutnjevac, koje se održavaju prvog petka u mjesecu. Na prethodnim tribinama govorili su mr. Bekir ef. Šabić i dr. Osman ef. Kozlić.

Četvrta tribina u ovom ciklusu bit će održana u petak, 02. maja 2014. godine, poslije akšam-namaza, a gost predavač će biti jedan od uvaženih naših alima. Pozivamo sve džematlije, sve zainteresirane, a posebno omladinu da u što većem broju dođu i prisustvuju ovom predavanju. DOBRO NAM DOŠLI.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi džemat Tutnjevac i imama hfz. Damir-ef. na njihovom trudu i zalaganju, kao i sve prisutne koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da prisustvuju ovoj tribini, a posebno našeg musafira dr. Kurdića, koji nas je počastio svojim prisustvom i lijepim uputama i savjetima. Amin!

Damir-ef. Babajić