A+ A A-

Aktivnosti džemata Hadžići

 

Džemat Hadžići je odlučio da u narednom periodu poveća svoje aktivnosti kojima će svoje džematlije dodatno zainteresirati kako na polju vjere tako i sa drugim kulturno edukativnim sadržajima. Tome u prilog ide podatak da je osnovano Omladinsko udruženje SEVR pri džematu Hadžići, kao i niz predavanja koja su obilježila protekli mjesec.

Omladinsko udruženje SEVR

Inicijatori ovog udruženja jesu nekolicina mladića i djevojaka koji su odlučili pomoći današnjoj omladini na način da korisnije, svrsishodnije te u zdravom okruženju provode slobodno vrijeme, gdje će naučiti nešto o našoj lijepoj vjeri kao i o drugim zanimljivim temama. Na skupštinskom zasijedanju prisustvovalo je 25 članova koji su svojim prisustvom iskazali podršku ovako važnom projektu. Udruženje je izabralo izvršni odbor, blagajnika i predsjednika te na taj način izabrali tim koji će mladima pripremati zanimljiv sadržaj koji će ih privući, a što je i krajnji cilj ovog udruženja. Jer, svjesni smo situacije da današnja omladina nema baš puno izbora kada je u pitanju adekvatno društvo, dok s druge strane, puno je mjesta na kome se konzumira alkohol, gdje se održavaju nemoralne radnje, gdje se kocka itd. tako da će ovo udruženje osvježiti grad Hadžiće u svakom smislu. Kao veliku podršku moramo istaći džematski odbor džemata Hadžići na čelu sa Hazim ef. Emšom, koji ne kriju zadovoljstvo ovim udruženjem te koriste svaku priliku da nam pomognu kako bi što bolje funkcionisali.

Predavanje hfz. Husein ef. Čajlakovića

Prvi uspješno okončan projekat udruženja SEVR jeste dolazak hfz. Čajlakovića, koji je nesumnjivo napunio multimedijalnu salu u Hadžićima i na taj način promovisao ovo udruženje građanima Hadžića. Cilj ovog predavanja bio je, kao što rekoh, promocija samog udruženja ali i predstavljanje mladim Hadžičanima kako bi saznali za nas i samim tim nam se pridružili. Husein ef. Čajlaković je govoreći na temu „Koji su nam ciljevi, kuda idemo“, podstakao prisutne na razmišljanje raznim savjetima i lijepim pričama te nas tim predavanjem vratio u realnost od koje često odlutamo. Poslije predavanja, hafiza smo pozvali u prostorije O.U. SEVR gdje je uz opušteniju atmosferu uputio još nekoliko savjeta isključivo omladini koja je rado došla da se druži sa cijenjenim gostom.

Predavanje, dr. Elvedina Prlja, stomatolog

Upriličeno je i predavanje iz oblasti stomatologije u prostorijama O.U. SEVR za mlade. U susret nam je izašao dr. Fikret Ramić koji je angažovao mlađu kolegicu dr. Elvedinu Prlja, kako bi se okoristili njenim znanjem i iskustvom. Problem očuvanja zdravih zuba, odnosno važnost oralnog zdravlja je uvijek aktuelna tema, naročito kod mladih, tako da smo druženje sa dr. Elvedinom maksimalno iskoristili, što pokazuje činjenica da smo poslije predavanja ostali još pola sata kako bi nam doktorica odgovorila na pitanja koja se nisu prestajala nizati. Dr. Elvedina Prlja nas je napustila sa osmijehom na licu, oduševljena činjenicom da postoji jedna mlada organizacija koja brine o svom društvu te poručila da nam je uvijek na raspolaganju na čemu smo joj veoma zahvalni.

U narednom periodu planirana je džematska liga u fudbalu na području općine Hadžići, gdje su pripreme skoro pa završene, odveć se odvija kurs sufare koji je u dva navrata popraćen diplomama, kao i večer fikha koja se odvija svake srijede iza jacije namaza na kojoj ukazujemo važnost fikha pomoću kojeg ispravnije pristupamo našim obredima, jer da bi dobro djelo bilo primljeno, ono mora biti i iskreno i ispravno.

 

Aldin Adilović

  • 11