A+ A A-

Mekteb Čaršija – Kakanj sa 56 cvjetova u novo proljeće

Na prvi dan proljeća, 21.03.2014. godine, u petak, poslije jacija namaza,  u kino Sali Doma kulture u Kaknju, održana je svečana promocija 56 novih učača Kur'ana Časnog. Ovo je bila četvrta u nizu promocija novih učača Kur'ana, koji su kao polaznici mekteba u džematu Čaršijske džamije u Kaknju savladali kur'ansko pismo. U ove četiri godine, sa ovogodišnjim polaznicima, broj novih učača iznosi preko 160, u mektebu Čaršija – Kakanj. Pored ovih učača, Kur'an uči još 45 učenika što zajedno čini broj od 205 učača Kur'ana Časnog u mektebu Čaršija – Kakanj.

Ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj roditelja, deda i nana, rodbine, komšija i prijatelja, tako da je kino sala, Doma kulture u Kaknju, bila je premala da primi sve prisutne koji su došli da svjedoče još jednoj veličanstvenoj noći.

Učešće u programu ove manifestacije uzeli su glavni imam Medžlisa IZ Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković, zatim hor mekteba Čaršija, hor imama MIZ-a Kakanj, te voditelji koji su i sami izrasli iz mekteba Čaršija a trenutno učenici gimnazije i polaznici Mektebskog kluba pri mektebu Čaršija Kakanj. Posebnu draž ovoj večeri duhovnosti i iskonskih emocija dali su svojim prisustvom porodica kurra hafiza Fadila ef. Bektaša koji je sa svojom hanumom, Džemila-hanumom, koja je također hafiza, došao u Kakanj da podijeli sreću sa novim učačima Kur'ana Časnog.

Program je otvorio učenjem ašereta, Ahmed Aličković, učenik osmog razreda u mektebu Čaršija, te Nermana Đakovac, koja je proučila predivnu ilahiju o Poslaniku, s.a.v.s., zajedno sa horom.

Voditelji su najavili imama i maullima Čaršijske džamije Elvedin ef. Ibrahimspahića, koji je poselamio skup, zahvalio na dolasku i istakao važnost ove večeri. Čestitao je postizanje ovog uspjeha i naglasio da je 48 polaznika sufaru završilo kod muallime Amre Hrusto, koji su učenici četvrtog razreda, te osam učenika od petog do osmog koji su na sekciji za sufaru prešli u Kur'an kod muallima Elvedina ef.

Elvedin ef. je istakao da je Kur'an proljeće srca vjerničkih, a da džemat Čaršijske džamije ulazi u proljeće sa 56 predivnih cvjetova ili vrijednih pčelica koje će da putuju kur'anskim perivojima sakupljajući predivni nektar imana i morala i koristiti svima oko sebe.

Poslije obraćanja Elvedina ef., ašere je proučio Mehmed ef. Delić, a poslije njega skupu se obratio glavni imam MIZ-a Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković, koji je poselamio nove učače, i čestitao im. Također je čestitao i njihovim roditeljima kao  i muallimima, ističući da je ovo veliki uspjeh i veoma radostan trenutak kako za džemat Čaršija, tako i cijeli Medžlis Kakanj i sve ljude dobre volje.

Sulejman ef. je istakao da za učenje Kur'ana, posljednje Allahove objave, pripadaju ogromni sevabi, kako učačima tako i njihovim roditeljima i muallimima.

Poslije predivne ilahije hora imama MIZ-a Kakanj, prisutnima se obratio kurra hafiz Fadil Bektaš, profesor kiraeta u  Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Kurra hafiz Fadil Bektaš se pridružio čestitkama te govorio o vrijednosti učenja kur'anskog pisma, Kur'ana, te posebno o instituciji hifza, vrijednosti učenja hifza te historijatu učenja Kur'ana napamet.

Uslijedio je najsvečaniji dio promocije a to je prozivka svih novih učača i uručivanje predivnih primjeraka mushafa, koje je ove godine obezbijedila turska organizacija „Hasene“ i njihov  direktor gosp. Adem Kasa, te diploma i prigodnih poklona koje su obezbijedili roditelji i drugi dobri ljudi.

Cijelu manifestaciju medijski su propratili: kakanjska televizija IC, zatim web portal Kakanj- x com. i Radio Kakanj.

Program je završen dovom koju je proučio glavni imam MIZ-a Kakanj, mr. Sulejman ef. a poslije je za roditelje i goste organizovano druženje u mektebu.

Elvedin ef. Ibrahimspahić

  • 0101