A+ A A-

Omladina džemata Kirchheim Teck posjetila medrese u Cazinu, Travniku i Sarajevu

Od 02.03. do 09.03.2014, omladina džemata Kirchheim Teck u pratnji roditelja i muftije Paše ef. Fetića,  posjetila je medrese u Cazinu, Travniku i Sarajevu, te Gazi Husrev-begovu Biblioteku  i džamiju, kao i niz znamenitosti. Ovo je uzvratna posjeta medresama u Cazinu i Travniku, čiji učenici i profesori su gostovali u proteklim godinama u džematu Kirchheim Teck na svečanim manifestacijama; „Večeri Kur'ana i Ilahija“ koje ovaj džemat organizuje. Džematski hor Bulbuli i članovi recitatorske sekcije izveli su pet programa, na kojima se obraćao muftija Pašo ef, Fetić, a imao je i susrete sa muftijama, glavnim imamima i direktorima medresa. U subotu 01.03.2014, u džematu Kirchheim Teck organizovana je svečanost „Večer Kur'ana i Ilahija“ na kojoj su učestvovali gosti iz domovine, koje smo u nedljeu prije podne ispratili, a već naveče u 19 00 časova  krenili smo na put za Bosnu, autobusom agencije Prošić-turist. Atmosfera u autobusu je bila vesela i živa. Vazilo se, učilo se i pjevalo do pred sabah.

Posjeta Cazinu

U ponedjeljak 03.03. u jutarnjim časovima stigli smo ispred medrese Džemaludin ef. Čaušević u Cazinu gdje su nas dočekali direktor prof. Salih Dervić i upravnik prof. Munir Makić, izrazili dobrodošlicu, a zatim poveli na doručak u medresansku trpezariju gdje je bio serviran doručak. Malo kasnije pridružio nam se i bihaćki muftija Hasan ef. Makić koji se učenicima cazinske medrese upravo vratio iz Pariza gdje su  boravili na poziv tamošnjeg bošnjačkog džemata. Nakon doručka smješteni smo u medresi gdje ćemo se odmoriti i prenoćiti. Nakon podne namaza i ručka, domaćini su nas poveli u obilazak grada, stare medrese i poznate džamije na Starom Gradu. Nakon večere i jacije namaza upriličen je program u mesdžidu medrese kojeg su izveli Hor Bulbuli i članovi recitatorske sekcije, a kasnije su se pridružili i članovi medresanskog hora. Na kraju programa prisutnima se obratio muftija Pašo ef. Fetić, zahvalio se na gostoprimstvu i upoznao prisutne sa aktivnostima džemata i Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Nakon programa nastavljeno je druženje omladine sa učenicima i učenicama medrese.

Posjeta Bihaću

U utorak, 04.03.2014, nakon doručka u medresi uslijedilo je opraštanje i polazak prema Bihaću, kroz Prošiće, Brekovicu, zaustavivši se u kanjonu prelijepe Une radi fotografisanja. U Bihaću smo posjetili Islamski pedagoški fakultet gdje su nas dočekali i ugostili muftija Hasan ef. Makić, dekan dr. Muharem Štulanović, dr. Fuad Sedić, dr. Izet Terzić, i sekretar Hamdija Nesimović. Dobrodošlicu nam je iskazao muftija Makić koji je kazao da mu je drago da vidi omladinu džemata Kirchheim Teck gdje je boravio nekoliko puta, a jednog ramazana bio teravih imam. Dekan dr. Štulanović je predstavio fakultet i kazao kako se tu obrazuju buduči vjeroučitelji i profesori i pozvao mlade da neko od njih studira na ovom fakultetu. Na putu prema Travniku upriličena je kraća posjeta gradu Jajcu gdje smo obišli znamenitosti starog dijela grada, prekrasne vodopade rijeke Plive i prelijepu gradsku džamiju gdje smo klanjali podne i ikindiju namaz.

Posjeta vezirskom Travniku

Na akšam namaz stigli smo u Travnik, nakon smještaja u hotel pokraj Elči Ibrahim pašine medrese,  otišli smo na večeru u medresu gdje su nas dočekali direktor prof. Dževdet Šošić, pomoćnik direktora prof. Safet Durguti i nekoliko profesora. Nakon jacije namaza u holu medrese upriličen je svečani program kojeg su izvelu učenici medrese, hor i recitatorska sekcija koja je priredila specijalni pozorišni komad za nas iz dijaspore „Biće biće. Merima i Velija,  u drugom dijelu prisutnima se predstavio hor Bulbuli sa nekoliko ilahija i članovi recitatorske sekcije. Na početku programa prisutnima se obratio muftija Pašo Fetić prigodnim predavanjem i uputio nekoliko poruka učenicima medrese, da čuvaju preuzeti emanet od roditelja i profesora. U srijedu prije podne upriličen je prijem kod muftije travničkog za muftiju Fetića i članove džematskog odbora. Muftija travnički mr. Nusret Abdibegović upoznao je goste sa istorijatom muftijstva travničkog i aktivnostima koje se provode, a nakon toga odvojeno razgovarao sa muftijom za Njemačku. Posli podne bilo je predviđeno za obilazak travničke tvrđave, šehidskog mezarja, šarene džamije i muzeja, a jedna grupa je posjetila izletište na planini Vlašić. U četvrtak, omladina je nastavila sa obilaskom čaršije i nastavila druženje sa učenicima i učenicama medrese, a odrasli su u pratnji direktora medrese i njegovog pomoćnika posjetili Prusac i poznato dovište Ajvatovicu, zatim posjetili džamiju i kulturni centar  Princeze Dževhere, te Medžlis IZ u Bugojnu, gdje su nas ljubazno dočekali i ugostili glavni imam i predsjednik medžlisa. Na ikindiju namaz bili smo u novoizgrađenom islamskom centru u Novom Travniku. Tamo nas je dočekao glavni imam, upoznao sa aktivnostima centra i pokazao dječje obdanište koje djeluje pri medžlisu. Na akšamu smo bili gosti kod imama Alje ef. Cikotića na Kalinbunaru, u jednoj od najljepših i najfunkcionalnih džamija u Bosni. Nova i lijepa džamija sa dvije vitke munare simbol je novog dijela Travnika. Nakon akšam namaza i ovdje smo izveli program, ilahija, kasida i recitala, koji je završen omraćanjem muftije Fetića. Nakon jacije namaza počašćeni smo večerom, a poslije je nastavljeno druženje omladine i zajedničko učenje ilahija.

Posjeta Sarajevu

Rano u petak krenuli smo autobusom prema Sarajevu. Svratili smo se u  džemat Ahmiće kako bi posjetili mjesto gdje je počinjen nezapamćen zločin nad Bošnjacima. U dvorištu džamije proučili smo fatihu ispred spomen ploče 119 svirepo ubijenih Bošnjaka, a imam tog džemata pokazao nam je muzej koji čuva slike strašnog zločina. U vožnji prema Sarajevu, efendija je pozvao djecu da posmatraju mjesta kroz koja prolazimo i broje minare, pa ko ugleda najviše minareta do Sarajeva dobit će nagradu peticu ćevapa. U Sarajevo smo stigli u deset sati i prvo smo posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku, pogledali kratak film o biblioteci, a potom nam je biblioteku pokazala ljubazna voditeljica, koja nam je pojašnjavala šta se sve nalazi i šta se sve radi u suvremeno opremljenim laboratorijama. Nakon biblioteke posjetili smo Gazi Husrev-begovu medresu, koju nam je pokazao naš efendija, kazavši nam da je završio tačno prije 30 godina, ali su mu sjećanja na medresanske dane tako svježa i draga. U medresi su nas počastili kadaifom koji se petkom služi za ručak i sokovima. Džumu namaz klanjali smo u Begovoj džamiji, a nakon džume razišli se u grupama po čaršiji i kupovali i suvernire.  U 17 00 časova krenuli smo uz Kovače, posjetili šehidsko mezarje i mezar prvog predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića, proučili fatihe i nastavili prema Vratniku. Akšam namaz klanjali smo u Bijeloj džamiji gdje nam je dobrodošlicu iskazao hafiz Sulejman ef. Bugari i pozvao muftiju Fetića da se obrati džematlijama. Od akšama do jacije namaza proveli smo uz sijelo sa horom Gazel i omladinom ovog džemata uz zajedničko učenje ilahija, a omladini si obratio hafiz Bugari sa nekoliko savjeta. U 21 čas krenuli smo prema Travniku gdje smo prenoćili .

Posjeta Sanskom Mostu

U subotu je planirana posjeta Sanskom mostu  i povratak za Njemačku. Nakon doručaka razdužili smo sobe, oprostili se od naših domaćina, kojima smo se iskreno zahvalili na domaćinskom dočeku, i krenuli prema Sani. Bila je magla su djeca imala problem da nastave takmičenje sa brojanjem džamija i minareta. Stigli smo u  Sanski Most prije oko 11 00 časova, gdje nas je dočekao glavni imam Husein ef. Kovačević izrazio nam dobrodošlicu i ugostio u džamijskom restoranu. Muftiju i članove džematskog odbora. Glavni imam upoznao je sa aktivnostima medžlisa, ukazavši da je ovaj jako ovisan o pomoći i članstvu Bošnjaka koji žive i rade u Njemačkoj, te se zahvalio što Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj postiče i poziva svoje članove da pomažu i vode brigu o džematima u domovini. Nakon podne namaza u gradskoj džamiji naša omladina izvela je peti po redu program, nakon kojeg se prisutnima obratio muftija Fetić, kazavši da su ova djeca rođena u Njemačkoj, zahvaljujući porodici i džematu naučila bosanski jezik i upoznala dini Islam, pa vam danas mogu učiti i recitovati na svom maternjem jeziku. Ovom posjetom željeli smo da bolje upoznaju i još više zavole Bosnu i Hercegovinu. Poslije programa domaćini su priredili ručak, nakon čega smo pošli u šetnju pored nabujale Sane, kako bi upoznali čaršiju. Okupili smo se na akšam namaz, a potom poselamili sa domaćinima i krenuli preko Prijedora i Bosanske Dubice nazad za Njemačku. Nakon hajirli putovanja i prelaska granica, stigli smo pred džamiju u Kirchheim Tecku u nedjelju ujutro gdje su nas dočekali mnogobrojni džematlije. Pored toga što je zabilježena video i foto zapisima, ova ekskurzija ostaće nam svima u lijepom sjećanju.

F.A.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/slikeazmodul/eks-kt-bih-03-2014

(www.igbd.org)