Promo banner

A+ A A-

Nezaboravna večer Kur`ana u švicarskom Argau

Nezaboravna večer Kur'ana koju je organizovala Islamska zajednica Bošnjaka kantona Aargau. Prije četrnaest godina se javila ideja o organiziranju tradicionalne manifestacije „Večer Kur'ana“ na području kantona Aargau u Švicarskoj. Krenulo se u tadašnjim iznajmljenim prostorijama u Zofingenu uz učešće naših najboljih hafiza. Vremenom smo prešli u gradsku teatar salu koja je za dvije godine postala premala pa smo bili prinuđeni iznajmiti sportsku dvoranu u Zofingenu koju i dan-danas koristimo. Mislili smo da je riješen problem oko mjesta održavanja naše manifestacije ali smo se ove godine uvjerili da je i sportska dvorana premala za ovakav događaj.

Posjeta na večeri Kur'ana

Svaka od Večeri je imala svoju posebnu draž i čar. Na jednoj od Večeri Kur'ana je proučena prva hafiska dova u Švicarskoj mladom hfz. Ahmed-ef. Bektašu. Na jednoj od manifestacija smo osnovali Školu Kur'ana koja je otpočela rad u našem džematu IZBA/IGBA Oberentfelden. Posljednje dvije manifestacije počinjemo prezentacijom polaznika Škole Kur'ana koji daju poseban sjaj Večeri Kur'ana. Uvodna špica i dekoracija bine je uvijek veliko iznenađenje koje nam prirede naši vrijedni dizajneri koji iz skromnosti žele ostati anonimni. 

Kompletan izvršni odbor džemata i veliki broj naših aktivista učestvuje u pripremanju, radu i raspremanju sale. Smještaj gostiju i briga o njima je uvijek briga naših vrijednih džematlija koji besprijekorno dokazuju visok stepen vjere i povjerenja. Ogroman broj sponzora prate i potpomažu našu manifestaciju tako da nikada nije bilo upitno kako će se ona desiti i završiti. Vrijedne

hanume našega džemata pripreme slatkiše koji se prodaju a zarada ide na konto našega Centra. U radu svakako učestvuju KUD“Sevdah“, hor „El-Kadr“ i dopunska Bosanska škola koji djeluju pri našem Centru.

Ovogodišnja manifestacija „Večer Kur'ana“ je prepoznatljiva po mnogo čemu. Desila se u subotu 08.03.2014. godine. Imali smo rekordan broj posjetilaca koji je blizu 2.000. Bina je uređena profesionalno tako da na video snimcima izgleda kao najopremljeniji TV studio.

Uvodnu špicu su izveli naši mladi polaznici vjeronauke uz pratnju hora El-Kadr. Polaznici Škole Kur'ana su napravili svoju prezentaciju učeći određene odlomke koje im je zadao hfz. Muhamed- ef. Koluh. Oni su izazvali suze radosnice svojih roditelja ali i ostalih vjernika i vjernica koji su se našli u sali.

Voditelji programa, Ajla Purić i Amar Jugović su pokazali visok stepen spremnosti tako da su blizu nivoa profesionalnih voditelja velikih manifestacija.

Aktivisti naše zajednice su bezrezervno učestvovali u pripremama, izvođenju programa i raspremanju sale. Pobrinuli su se da dobro ugoste veliki broj posjetilaca i pokažu visok stepen odnosa prema gostima.

Ovogodišnji učači su bili: kurra hfz. mr. Aziz-ef. Alili, hfz. dr. Ahmed Nuajna, hfz. Selman Okjumuš, hfz. Hidajet-ef. Talić, i hfz. Ahmed-ef. Huskanović. Hfz. mr. Kenan-ef. Musić je u programu održao prigodno predavanje koje je otvorilo duše prisutnima. Svi su učači bili na razini svoga zadatka i svojim su melodičnim učenjem naprosto plijenili duše prisutnih.

U toku programa je predsjednik IZBA gosp. Mirzet Mujala izveo kraću prezentaciju Centra a na samom kraju manifestacije je imam našega Centra dr. Muris-ef. Purić proučio prigodnu dovu kojom je okončan program Večeri Kur'ana.

Poseban sjaj manifestacije je došao sa našim vrijednim imamima, mutevelijama i mnogim aktivistima džemata u Švicarskoj koji su animirali svoje članstvo i ličnim primjerom pokazali šta može učiniti islamska solidarnost. Sa nama su bili članovi Albanskih, Turskih, Makedonskih i par Arapskih džemata. Učači su uživali u prepunoj sportskoj dvoprani a ovi u učenju Kur'ana.

Nakon izvedenog programa smo dobili mnoge čestitike i pohvale ali i određene primjedbe koje smo prihvatili kao dobronamjerne jer dolaze od naše braće i sestara a cilj nam je isti: “Podići manifestaciju Večer Kur'ana na još veći stepen“. Ona više nije lokalnog karaktera. Ona je manifestacija muslimana Švicarske.

Ovom se prilikom zahvaljujemo svim našim posjetiocima iz Švicarske a pogotovo onim iz Njemačke, Francuske, Italije, Austrije pa čak i iz naše domovine Bosne i Hercegovine. Prevalili su veliki put da bi uživali sa nama a to je znak da je naša manifestacija duboko urezana u srcima vjernika. Samo oni koji nisu bili sa nama ne mogu osjetiti plamen topline i ljepote koja dolazi direktno iz Kur'ana. Iskreno se nadamo da će naredne godine ovaj program biti još bogatiji i primamljiviji a nadamo se da će nas posjetiti poglavar naše zajednice reisu-l- ulema mr. Husein-ef. Kavazović koji do sada nije bio u prilici da obogati i ukrasi Večer Kur'ana u Zofingenu.

  • 0101