A+ A A-

Polaznici mekteba iz Ljubljane na zagrebačkoj parlaonici

U subotu, 22. februara 2014. god., Medžlis Islamske zajednice Zagreb je organizirao Treću srednjoškolsku mektebsku parlaonicu.

Cilj parlaonice je bio promoviranje vjere i osposobljavanje spremnosti učenika da odgovore na pitanja koja im postavljaju njihovi vršnjaci. Tema parlaonice bila je „Mladi i mediji“ sa naglaskom na dva segmenta: uticaj medija na razvoj ličnosti i uticaj društvenih mreža na komunikaciju među mladima.

mek-ljub-par-zg-02-2014-1

Pri ostvarivanju realizacije Parlaonice, kao vidu druženja i poticanja na otvoreno izražavanje stavova i mišljenja naših omladinaca, ideja vodilja je bila želja za olakšavanjem komunikacije naših srednjoškolaca koji prolaze kroz najosjetljivije životno razdoblje i koji se nalaze pred brojnim i raznovrsnim izazovima.

Tim povodom Zagreb su posjetili i učestvovali u Parlaonici srednjoškolci i polaznici mekteba u džematu Ljubljana: Lejla Fazlić, Ajla Hamulić, Selma Alibegović, Dženana Jakupović, Admir Muratović zajedno sa ljubljanskim imamom Senadom Karišikom. Osim džemata Ljubljana Parlaonici su prisustvovali i predstavnici džemata Zagreb, Rijeka, Sisak, Sarajevo i Olovo.

Parlaonica se sastojala od dva predavanja i predstavljanja izlaganja učesnika.

Parlaonici su prisustvovali: muftija dr. Aziz Hasanović, muftija Šefko Omerbašić, muftija dr. Mevlud Dudić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH dr. Amir Karić, gl. imam hfz. Aziz Alili i drugi ugledni gosti.

Prvo predavanje na temu “Lica i naličje medija” je održala dipl. novinarka Amira Dizdar. Nakon toga svoje predstavljanje su imali učesnici iz Rijeke, Siska i Ljubljane.

Drugo predavanje “Utjecaj društvenih mreža na komunikaciju među ljudima” održali su predstavnici projekta “Djeca medija”, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Nakon čega su se predstavili učesnici iz Sarajeva, Olova i Zagreba.

Predavanja i predstavljanja učesnika iz džemata su izazvala veliku i plodonosnu raspravu kod svih prisutnih, nakon čega su i dati zajednički zaključci i smjernice na temu Mladi i Mediji.

Na kraju Parlaonice podijeljena su priznanja svim učesnicima u ovogodišnjoj Parlaonici.

Druženje učesnika Parlaonice je nastavljeno u prostorijama OKM-a uz Večer ilahija i kasida koje su izveli učači: hafiz Aziz Alili, Ahmed Alili, Šerif Delić, Miralem Babajić i Halid Dolić.

Posebne čestitke idu učesnicima iz Ljubljane koji su imali zapaženo predstavljanje na spomenutu temu. 

Zahvaljujemo se organizatoru gl. imamu hfz. Azizu Aliliju na pozivu za učešće na ovoj Parlaonici.
S.K.

(www.islamska-zajednica.si)