A+ A A-

Bihać: Održana mevludska svečanost u džematu Veliki Lug

Kako bi na što dostojanstveniji način obilježili mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., vjernici džemata Veliki Lug zajedno sa novim imamom prof. Amir ef. Čavkom organizovali su bogat mevludski program. Kako mu je ovo prvi Mevlud u svojstvu imama ovog džemata, efendija Čavak je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost džematlijama na topolom i srdačnom dočeku kojeg su mu priredili u sklopu ovako značajne svečanosti kao što je Mevlud.

„Izuzetna mi je čast što sam danas ovdje u svojstvu vašeg imama u ovoj prekrasnoj džamiji, da skupa obilježimo rođenje posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., i odamo mu dužnu počast na jedan dostojanstven način“ kazao je ef. Čavak.

Nakon toga je održana mevludska svečanost u okviru koje su polaznici mekteba i džematskog hora proučili Mevlud, recitirali poučne stihove i spjevove o Poslaniku Muhammedu, a.s. Ispred Medžlisa IZ Bihać prigodnim vazom prisutnim se obratio Mehmed ef. Mašić, profesor u medresi Džemaludin ef. Čaušević, koji je tom prilikom čestitao novom imamu prof. Amiru ef. Čavku i džematlijama ovog džemata, na izuzetno lijepom programu i dočeku.

„Draga braćo i poštovane sestre, Allah, dž.š., nam je odredio da se rodimo kao muslimani u islamskim porodicama i time je određena naša pripadnost, dok na Zapadu ljudi potroše godine života tragajući za istinom. Trebamo tu blagodat cijeniti i čuvati. Koliko vrijedi biti sljedbenik Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s., nema boljeg niti većeg primjera od Mi'radža. Kada je Muhammed, a.s., bio na Mi'radžu, Allah dš.š., mu je ponudio da zatraži šta želi, on je rekao – Ummeti, ummeti! Moji sljedbenici, moji sljedbenici – pogledajte kolika je ljubav Muhammeda, a.s., prema nama, koji nas nikada neće zaboraviti osim ako mi njega zaboravimo. Zato Allah, dž.š, kaže - Nemojte biti kao oni koji su Allaha zaboravili, pa je On učinio da i sami sebe zaborave – zato draga braćo, trebamo dobro zapamtiti ovo što smo danas čuli na Mevludu i primijeniti u svom životu, kako bi nam Poslanik, a.s., bio draži od svega na svijetu“ istakao je prof. Mašić.

Svojim lijepim i melodičnim glasom, prisutne je oduševio Sinanudin ef. Bajrić, koji je izveo nekoliko kasida o Poslaniku, a.s., nakon čega je dovu proučio Akaid ef. Boja predsjednik Medžlisa IZ Bihać, zamolivši Boga, dž.š., da ukabuli ovaj mevlud i nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli njegovoj realizaciji.

Fahrudin Vojić

  • 0101