Promo banner

A+ A A-

7. druženje Bošnjaka 3. medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

U trodnevnom programu između 15. i 17. Februara, održani su susreti Bošnjaka 3. medžlisa Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.  Ovo sedmo po redu druženje džemata istočne obale, bilo je i najbrojnije do sada. U sklopu manifestacije održana je i  skupština džemata 3. medžlisa kojom je predsjedavao Muris ef. Neimarlija, a prisutan je bio i Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam ICNAB-a.

Nakon dobrodošlice domaćina, predstavnika džemata iz Filadelfije, i jacija namaza Dr. Ermin Sinanović je u subotu 15. Februara održao predavanje na temu “Budimo Dio Globalnog Džemata – prednosti uvezivanja multikulturalnih zajednica“. U prepunoj sali za konvencije “Best Western Hotel and Convention Center“ nakon programa ilahija i kasida, a prisutnima se obratio i Mr. Mirsad Krijestorac na temu “Identitet Bošnjaka“ sa video projekcijom iz njegovog naučno-istraživačkog rada.

Sabahski nasihati, učenje Kur'ana i zikra te mnogobrojna predavanja obilježila su ovo druženje. Posebno zadovoljstvo svima prisutnima pružala je slika velikog broja omladinaca, njih preko 60, koji su pored slobodnih aktivnosti – skijanja, snow tubinga, kuglanja i sl. – uzeli učešća u predavanjima i omladinskom dijelu programa uz zikr i ilahije.

Na skupštini koja je uslijedila, prisustvovali su delegati i imami iz većine džemata ovog medžlisa. Pored uobičajenih tačaka dnevnog reda, razgovaralo se i o organizovanju omladine, te stvaranju i uvezivanju omladinskih organizacija na nivou ICNAB-a. Od mnogobrojnih predavanja prisutnih imama treba istaći blok predavanja za naše hanume koje su održale Hfz. Mersiha Konjhodžić na temu „Allahova milost“, Jasmina Crnkić na temu „Muslimanka i moderno društvo“ i Amira Kamber „Dova Junusa, a.s.“,

Pored bogatog vjerskog programa organizatori su se potrudili da i naši najmlađi uživaju tako da su vrijeme provodili uz bazen, snow tubbing, face painting i druge aktivnosti a posebno su uživali uz klovna praveći životinje od balona. Druženje džematlija i sijelo nastavljalo se do kasno u noć uz muhabet, ali i pokoju sevdalinku.

Zadnjeg dana druženja, puni utisaka i uz tople zagrljaje, svi prisutni su imali samo riječi hvale za organizatore, predavače, imame, te za kuhare koji su pripremali ukusnu halal hranu, jedva čekajući naredne susrete. 

  • 0101