Promo banner

A+ A A-

U Džematu Jezerski-Dijelovi prva generacija odraslih učača Kur'ana

Hvala Allahu dž.š.prije svega, Njemu se zahvaljujemo na uputi, na snazi i ustrajnosti. Džemat Jezerski-Dijelovi je bogatiji za novih 10 učača Kur'ana Časnog. Naime, u toku mjeseca Ramazana, koji je i mjesec Kur'ana prije svega, Muhamed ef. Begić-džematski imam je pokrenuo inicijativu da se formira po prvi put u ovom džematu grupa odraslih vjernika i vjernica koji žele naučiti Kur'ansko pismo, te učiti u Kur'anu. Prva ovakva grupa u ovom džematu je formirana početkom mektebske godine. Svojim trudom i zalaganjem, harf po harf, znak po znak, ili pravilo po pravilo, sve do kraja sufare, odvažnih 10 odraslih vjernika i vjernica su dočekali kraj sufare, od kojih su 7 muških i 3 ženska buduća učača, među njima je najmlađi 30 godina a najstariji učač 73 godine.

svrsenici-sufare-dijelovi

Mektebska nastava se odvijala iz sedmice u sedmicu, četvrtkom i nedjeljom, a 16. Februar je dan kada su proučili i uspješno savladali i posljednji harf, ili vježbu posljednjeg harfa-gajn.

Pred Muhamed ef. Begić, Kur'ansko pismo su učili i uspjesno savladali slijedeći :

Hadžija Husnija Harčević, Hadžija Nura Mehić, Alija Mehić, Hamdija Kanurić, Salih Harčević, Hajra Kanurić, Hasan Muzaferović, Sajid Harčević, Vesmina Mehić i Emir Mehić.

Prilikom dodjele primjeraka Kur'ana, Muhamed ef. je naglasio, da je završen tek prvi dio posla, sada slijedi, učenje Kur'anskih sura, tedžvidskih pravila, te zajedničko učenje cijelokupnog Kur'ana.

Molimo Allaha dž.š. da nam bude u pomoći i da nam naš hairli posao olakša, te da ovu prvu generaciju obilato nagradi, jer su pozitivan primjer drugima, da sve što se hoće, to se zaista i može postići. Nadamo se u budućnosti, da će biti jos ovakvih grupa, te da će biti onih koji će htjeti da nauče Kur'ansko pismo. U toku mubarek Ramazana ove godine, svi koji budu htjeli imat će priliku da se upišu u drugu grupu, koja će startati neposredno poslije Ramazana.

Hvala svima koji su nas podržali, a najveća zahvala pripada Allahu.

 

Džemat Jezerski-Dijelovi