A+ A A-

Čapljina: Omladina džemata Rečice u mjesecu Mevluda

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, salavat i selam na našeg Miljenika, Muhammeda s.a.v.s. najljepše ćudi, najboljeg ahlaka, uzor svima nama.

Mjesec u kome se rodio naš Poslanik, Omladinsko udruženje “Rečice” iz Čapljine je iskoristilo za aktivnosti kojima će u praksi ukazati na vrijednosti kojima nas je učio Poslanik s.a.v.s.

“Koji mu’min nahrani gladnog mu’mina, Allah će njega nahraniti dženntskim plodovima. Koji mu’min napoji žednoga vjernika, Allah će njega napojiti najljepšim džennetskim napitkom na Sudnjem danu...” (Tirmizi)

U našem medžlisu se nalazila porodica Humačkić, kojoj je pomoć bila neophodna. Članovi našeg Udruženja su prikupili hranu i higijenske potrepštine nadajući se da su im barem malo na taj način olakšali tešku materijalnu situaciju. Čak su i druge podstakli da pomognu svojim prilozima, pa im je jedan član našeg džemata donirao hranu za stoku.

Članovi Omladinskog udruženja „Rečice“ su, uz pratnju glavnog imama MIZ Čapljina Džemal ef. Gadara, te imama Adem ef. Šuta, 12.01.2014.god. (nedjelja), imali  čast i zadovoljstvo upoznati našu braću i sestre koji žive u Ljubuškom i prisustvovati mevludu, održanom u džamiji na Žabljaku, povodom rođenja našeg Miljenika s.a.v.s. Time smo željeli ispuniti obavezu obilaska naših komšija, te međusobnog upoznavanja i zbližavanja, jer kako Uzvišeni u Kur’anu kaže: ''Vjernici su samo braća..'' (El-Hudžurat, 10.)

Nakon cjelodnevne posjete MIZ Ljubuški, hanume našeg džemata i omladina počastili su nas učenjem mevluda, šerbetom i kolačima u našoj džamiji na Rečici, u petak, 17. januara, poslije jacije namaza. Kruna naših aktivnosti u mjesecu rebiu-l-evvelu bila je posjeta bolesnicima u bolnici RMC “dr. Safet Mujić” u Mostar.

Džabir b. Abdullah prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Ko posjeti bolesnika, zagazio je u Božiju milost, a kada sjedne ,u potpunosti je obuhvaćen Njegovom milošću."(Ahmed)

Oživljujući praksu našeg Miljenika, baš u vrijeme sjećanja na njegovo rođenje, članovi Udruženja su 25.01.2014. god. (subota) posjetili bolesnike. U ruci noseći skromne hedije,  na licu osmjeh, a na usnama riječi utjehe i učeći dove Gospodaru za što brže ozdravljenje i povratak svojim kućama, pokušali smo im uljepšati jedan hladni januarski dan.

Posjećeni nisu mogli sakriti zadovoljstvo ovom gestom omladine, koja je odlučila odvojiti dio svog vremena i došla da ih obiđu. Čak su ti trenuci bili trajno zabilježeni fotografijama, molim Uzvišenog da u sevap upiše i da ih nagradi Džennetom Firdevs!

Ovim putem zahvaljujemo se dr. Smulja Ranku i kompletnom kolektivu bolnice RMC “dr.Safet Mujić” i svima onima koji nas podržavaju u našim aktivnostima na bilo koji način!

Armina Šuta i Elma Hasić

  • 0101