A+ A A-

Veliki mevlud u Medžlisu islamske zajednice Osijek: Djeca djeci!

Pedesetero djece, pedeset nježnih glasića, pedeset polaznika mekteba, a isto toliko budućih mladih snaga koje će biti nositelji i promotori svoje vjere u Istočnoj Slavoniji, 1. veljače 2014. godine u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Osijek proučilo je veliki mevlud kojemu su, osim polaznika mekteba, prisustvovali i osječki džema´atlije. Mevlud su organizirali osječki mektebaši zbog nekoliko ciljeva. Prvi je bio da obilježe ispraćaj mevludskoga mjeseca tijekom kojega su učili o Muhammedu a.s. kroz kvizove, ilahije, recitacije i mnogobrojne knjige. Idući cilj bio je da uz pomoć obojice imama organiziraju mevlud kojim će nagraditi džema´at. Zajednički cilj bio je ponovno okupiti polaznike mekteba dvaju gradova – Osijeka i Vinkovaca i omogućiti toj djeci kvalitetno međusobno druženje te izmjenjivanje znanja i iskustava. Djeca djeci!

mevlud-osjek-2014

Program je započeo nadahnutim govorom glavnoga imama osječko – vinkovačkoga Mirze ef. Delića. Nakon toga uslijedio je recital osječkih mektebaša koji su uvježbali na ranijim probama. Recital je uz prigodne recitacije, prikaz Muhammedova a.s. života i mudre savjete, sadržavao i učenje ilahija u izvedbi osječkog mektebskog zbora, dok su jednoj ilahiji solisti bili osječki imam Enes ef. Poljić i mujezin Ibrahim Aziri. Nastupila su djeca od 4 do 18 godina, a svojom pojavom već su poprimili potpunu pažnju osječkoga džema´ata. Nakon završetka recitala učenjem salavata osječki su mektebaši prepustili izvođenje programa svojim prijateljima i musafirima iz Vinkovaca. Učeći mevludske tekstove uz svog muallima Mirzu ef. Delića te pomoć džema´ata i osječkih mektebaša, teško je bilo privesti program kraju. No, nakon toga uslijedilo je zajedničko klanjanje podne namaza i nastavak druženja. Prvo uz okrjepu za sve sudionike i goste, a nakon toga druženje mektebaša i imama nastavljeno je kroz edukativni kviz kojemu cilj nije bio natjecanje i potraga boljih, već međusobno druženje i upoznavanje. U sklopu kviza održane su i mini karaoke u učenju ilahija, a učenjem ilahija druženje se nastavilo do poslijepodnevnih sati.

Ovakvi mevludi i druženja nisu samo korisna za djecu. Korisna su za cjelokupan džema´at. Prije nego sam započela sa svojim pomaganjem u radu osječkoga mekteba, navela sam u planu i programu među ciljevima upravo ovo. Privući djecu u džamiju, s njima uvježbati program na koji će oni sami pozvati svoje roditelje, a kada roditelji dođu i sami će vidjeti i osjetiti svu ljepotu koju pruža dolazak u džamiju. Djeca će biti najveći ambasadori Islama, djeca će biti najveći razlog da roditelji, djedovi i nane nikada ne pomisle kako nemaju vremena za dolazak u džamiju! Djeca će biti ukras svojim roditeljima, vjeroučiteljima i cjelokupnoj Islamskoj zajednici i ako ih učimo da pozivaju svoje roditelje u džamiju, možemo biti sigurni da će danas – sutra, kada i oni ako Bog da postanu mladi roditelji, naučiti svoju djecu da čine upravo ono što su i oni činili – da odlaze u džamiju, budu polaznici mekteba koji će čuvati vjeru Islam i spomen na djelo Muhammeda a.s.

  • 11

Amra Hodžić