Promo banner

A+ A A-

Rebiu-l-ewwel u džematu Hamm

 

U džematu Hamm ovogodišnji mjesec rebiu-l-ewwel iskoristili smo kao povod za nekoliko značajnih aktivnosti i dešavanja s kojima se htjelo potaknuti džematlije na aktivnije razmišljanje o Poslaniku s.a.v.s. i o našem odnosu prema njemu.

Na taj način smo dali doprinos sveukupnim zbivanjima u toku ovog mjesecu u Njemačkoj a i široj muslimanskoj zajednici. No, i pored onog ibadetskog smisla, cilj nam je čuvati i očuvati vlastiti bošnjačko-muslimanski identitet i odoljeti zapadnoj asimilaciji.

hamm

 

U svakom nacionalnom identitetu postoji mnoštvo nijansi i razlika koje svaki pripadnik na svoj način doživljava, osjeća i izrazava. U tom smislu, bošnjački identitet je poseban, imajući u vidu da nacionalni identitet nije samo kolektivna, nego i individualna činjenica. Jedna naša posebnost je mevlud a u dijaspori on dobija svoj veći smisao i značaj.

Pored nekoliko mevluda u privatnim kućama, u džamiji u Hammu je organiziran mevlud i prigodan program dana 12.1.2014 god, kojeg su izveli musafiri iz Janje. Dvadesetak polaznika sekcije Kur´ana koju predvodi glavni imam u Janji Omer ef. Čamić, izveli su svoj program u kojem je sadržan i mevlud i kazivanja o Poslaniku, ilahije, kazivanje o Janji u protekloj agresiji na BiH, a ponajviše učenje Kur´ana. Ovi mladi učači među kojima je i evropski prvak u kategoriji 5 džuzova Gadusević Suad kao i pobjednica na nivou Rijaseta IZ u BiH Čamić Fatima,  pokazali su da vrijedi truda njihov dolazak i obilazak nekoliko ovdašnjih džemata. Na kraju programa, predsjednik Medžlisa IZ Janja, Ahmet Gruhonjić, toplo se zahvalio na lijepom prijemu i hediji koju im je uručio predsjednik džemata Hamm Admir Memić. Za musafire je pripremljen ručak i kolači a za šta su zaslužne naše vrijedne džematlijke. Ubrzo su nastavili put prema Hagenu gdje su već na akšamu imali nastup a u Hammu ostavili vrlo lijep utisak.

Zatim, u sklopu nekoliko tribina i druženja u džematima u NRW, prof.dr. Zuhdija Adilović je gostovao u džematu Hamm 24.1.2014 god., poslije jacije namaza.

hamm-1

 

Dr Adilović je govorio o stilu života Muhammeda a.s. kojeg bi trebali primijeniti u svim segmentima života a ne samo u ibadetima. Dao je preporuku da se cijeli mjesec rebiul-ewwel posveti raznim sadržajima i dešavanjima.

Tom prilikom je bila dobra posjeta u džamiji a nakon veoma nadahnutog predavanja druženje se nastavilo uz kahvu i kolače u džamijskim prostorijama. Drago je ljudima u dijaspori kad im dođe neko iz Bosne, nije to samo ona ekonomska računica već osjećaj da neko misli i na nas i da smo vrijedni pažnje a s druge strane učvršćuje se veza sa domovinom, kao što rebiu-l-ewwel i mevlud učvršćuju vezu sa džamijom i vjerom. Ovakav način čuvanja vjere i tradicije vuče svoj korijen iz duboke prošlosti, mijenjajući vremenom snagu svog naglaska, ali ostajući uvijek jasan i postojan. Trudimo se da tako i ostane.

Kao što onomad Mesin Hasan reče carigradskoj gospodi: „Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa.“

  • 11

Nedžad Nuhić