A+ A A-

Svjetlost mevluda obasjala Dansku

U prelijepom ambijentu i punoj dvorani Fritidscentra, 25.januara 2014.godine, održana je manifestacija "Selam ja Resulullah" u džematu Sabur u Randersu, Danska.

Ovo je prva manifestacije ovakve vrste u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.Svjetlost koja je 12.rebiul-evvela 571. godine obasjala cijelo čovječanstvo, zasjala je i u ovom dijelu Skandinavije. Džemat Sabur iz Randersa, koji je bio domaćin ove manifestacije, pokazao je sav svoj kvalitet i time dokazao da se ubraje među trenutno najaktivnije džemate na području Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.

danska-mevlud-2014

U programu su učestvovali polaznici mekteba džemata domaćina i nekoliko susjednih džemata,  te imami iz cijele Danske. Program je započeo zajednićkim klanjanjem akšam namaza, kojeg je predvodio Sulejman ef. Čeliković. Nakon toga uslijedilo je učenje Kur’ana, a učač je bio mladi imam Kenan ef. Ćosić iz džemata Vejle.Na samom početku prisutne je poselamio i uputio riječi dobrodošlice Džemil Hrustanović, predsjednik džemata Sabur Randers.U mevludskom dijelu programa, pored naših imama, Haris ef.Hajlovac, Rašid ef.Malagić, Smail ef.Ličina, Elvedin ef.Kadrić, učešće je uzeo i počastio prisutne svojim učenjem imam turskog džemata Adem ef.Džejlan, moderator cijele manifestacije bio je Muharem ef. Čanić.

Prelijepim izvođenjem ilahija prisutne su počastili muški i ženski hor "Sabur" iz Randersa, a recitacije su pored polaznika mekteba džemata Sabur iz Randersa izvodili i polaznici mekteba džemata Horsens i Fredericija. Prisutnima, njih oko tri stotine iz cijele Danske se obratio predsjednik IZBD mr. Adnan Demirović i glavni imam IZBD Nermin ef. Babić. Poseban ugođaj je priredio svojim nadahnutim predavanjem Sulejman ef Čeliković.

Na kraju programa prisutne je počastio učenjem Kur’ana dvanaestogodišnji Nezir Hasanović, a dovu je proučio musafir Sulejman ef Čeliković.

Džemat Randers se pobrinuo da svim prisutnim obezbijedi i večeru kako je to i običaj na mevludima, što je ovoj manifestaciji dalo još jednu dimenziju, gdje su prisutni vjernici mogli da se vide, porazgovaraju i druže jer nemaju često priliku, a pogotove ne u ovakvom ambijentu.Posebno se zahvaljujemo hanumama iz džemata Randers, Grena, Hadsund i Skandeborg koje su nesebično učestvovale u pripremanju hrane.

Posebno treba spomenuti i hadži ef. Kadriju Pitarevića, koji  predvodi  džemat Randers i koji sebe nesebično zalaže za jačanje vjere u ovom dijelu Danske i za boljitak i prosperitet Islamske Zajednice, a rezultati su više nego očigledni. Plan je da ova manifestacija postane tradicija i da se naredna održi uz Allahovu pomoć u nekom drugom džematu u Danskoj.  

  • 11

Muharem Čanić