Promo banner

A+ A A-

Bošnjački džemat u Waterloo: Pravi džemat sa pravim imamom!

Proteklog vikenda, tačnije u sobotu 25-og januara 2014.godine, što odgovara 24-om Rebi’ul-Evvelu 1435.godine po Hidžretskom kalendaru, u džematu Bosnian Islamic Association of Waterloo, upriličena je centralna mevludska svečanost medžlisa Midwest povodom rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, alejhis-selam.

bos-dzem-wat-sad-01-2014-1

Nije slučajno da je Bosanskoj Islamskoj Asocijaciji, kako se naziva ovaj džemat koji se nalazi u gradiću Waterloo u sjevernoistočnom dijelu savezne američke države Iowa, pripala čast organizacije ovog značajnog događaja za našu Zajednicu; oni su to uistinu zaslužili!

Već nekoliko godina džematske aktivnosti obavljaju u crkvi, koju su ne tako davno kupili i preuredili u džamiju! Međutim, ovaj džemat sa svojim vrijednim imamom nije se tu zastavio! Nedavno su kupili veliki plac u samom centru Waterloo-a, na kojemu, uz Božiju pomoć, planiraju sagraditi novu džamiju za koju je idejno rješenje već urađeno, a pored džamije nalazit će se sportski tereni, dječije igralište, prostrani harem, kao i mezarje. Sve je to bio razlog da se salavati ovog dana uče u Waterloo-u!

Džamija je bila prepuna Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog Waterloo-a ali i iz drugih susjednih gradova Des Moines-a, Minneapolis-a, Chicago-a, Grand Rapids-a i drugih okolnih gradova. Zbog svega navedenoga imam domaćin, Sulejman ef. Čaušević, zračio je radošću i vedrinom!

Ovom skupu prisustvovali su i imami sa područja cijelog medžlisa Midwest: dr. Hazim ef. Fazlić, Nijaz ef. Valjevčić, Muaz ef. Sinanović, hfz. Nermin ef. Spahić i Amir ef. Čauš, na čelu sa Oblasnim imamom, hfz. Murizom ef. Mešićem, i Sekretarom ICNAB-a, dr. Muazom ef. Redžićem.

Nakon podne namaza imami su proučili Mevlud i Tevhid, nakon čega se lijepim hikajama o posljednjim danima života posljednjeg Božijeg Poslanika, alejhis-selam, prisutnima obratio Oblasni imam, a potom su svojim prelijepim glasovima program ukrasili horovi ’’Bosanski biseri’’ i ’’Bošnjak’’.

Bila je ovo lijepa prilika da se džematlije iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Amerike, susretnu i promuhabete. Radost povodom hairli susreta nisu krili ni imami, koji su se nedugo nakon bogato postavljene sofre, kakvu samo Krajišnici znaju servirati, zaputili put svojih džemata od kojih su neki udaljeni i po 500 kilometara!

M.M.

  • 11