A+ A A-

Centralna svečanost mevluda u u džematu Jezerski-Dijelovi

 

U prepunoj džamiji, džemata Jezerski-Dijelovi, već tradicionalno, i ove godine kao i predhodnih godina, u mjesecu mevluda, je priređena mevludska svečanost u džamiji, s ciljem oživljavanja i povećavanja ljubavi prema našem Resulu, te prisjećanjem na njegov život, kao i život njegove porodice i drugova, te donošenjem salavata na njega s.a.v.s.

mevlud dzemat dijelovi

Sa džematskim imamom na čelu: Muhamed ef. Begić na ovom mevludu  u  gostima su bili:  muftija bihaćki: prof. Hasan ef. Makić, gl.imam medžlisa Bosanska Krupa Hazim ef. Muzaferović, predsjednik medžlisa Bosanska Krupa Fehim ef. Hodžić, gl. Imam medžlis Bužim Mehmed ef. Harčević, te imami: Asim ef. Nuhić-MIZ Buzim-Konjoder, Husein ef. Sijamhodžić MIZ Krupa-Tromeđa, Senahid ef. Harčević MIZ Krupa-Mahmić selo, Asmin ef. Mahmić MIZ Krupa-Hafizovići, Esad ef. Čataković MIZ Cazin-Pistaline, prof. Hadis ef. Harčević, te članovi hora LJILJAN-Jezerski.

Džamiju su posjetili mnogobrojni gosti, iz drugih džemata, i hvala Allahu pa je bila popunjena do zadnjeg mjesta, sto je svakako znak da ljudi vole poslanika, i svojim prisustvom su to posvjedočili, i za zadovoljstvom donosili salavate, i uživali u mevludskom programu.

Mevludski program je najavio, i predvodio džematski imam: Muhamed ef. Begić, koji nije krio zadovoljstvo, zbog dobre posjete u džamiji, ali isto tako dobre atmosfere, i pozitiviteta.

Na svečanosti mevluda su se obratili: Asim ef. Nuhić-pohvalio džematlije i džemat na dobrom i ustrajnom radu kao i džematskog imama Muhamed ef. Begić, koji daje sve od sebe za što uspješniji vjerski život  džematu. Zatim ispred medzlisa: gl.imam Hazim ef. Muzaferović, koji je pored toga sto je najavio preostale mevludske svečanosti, ovu svečanost proglasio centralnom za Jezerski. A na kraju sa ugodnom besjedom, i najpozitivnijim kritikama i pohvalama, nas osvjezio nas muftija Hasan ef. Makić, koji je neposredno prije mevluda obišao izgradnju džematskih mezaristana i gasulhane, te vidno i pozitivno iznenađen, svoje odusevljenje i pohvale iznio u uvodu svog govora, te istakao da kad je riječ o dzemazu Dijelovi-Jezerski, da se tu radi o jednom složnom, kompaktnom džematu sa pozitivnim rezultatima, i redovnim aktivnostima kako na planu izgradnje, tako i na vjerskom planu.

Mevlud su izveli imami medžlisa, a sa predivnim ilahijama o našem poslaniku,  nas osvježili članovi hora LJILJAN-Jezerski. Mevludski program je trajao od akšama do jacije.

Džemat: Dijelovi-Jezerski, na čelu sa predsjednikom h.Husnijom Muzaferović, se zahvaljuje svima na odazivu, ali i svojim džematlijama, koji su aktivni i ustrajni u nastojanju da ovaj džemat blista svojim sjajem, punim kapacitetom, te da sa ponosom bude od onih džemata koji spadaju u kategoriju džemata sa primjerom drugima.