A+ A A-

Dani o Allahovom Poslaniku u džematu „Deer Park”- Melbourne

Ove godine je Džematski Odbor džemata “Deer Park” po prvi put organizovao jednu prelijepu manifestaciju pod nazivom “Dani o Allahovom Poslaniku - Selam ja Resulallah” koja je trajala od 13 do 18 januara, sa veoma bogatim,edukativnim, poučnim  i raznovrsnim programom kako u samom Islamskom Centru tako i u jednoj prekrasnoj Sali, sa brojnim gostima, predavačima i izvođačima programa.

dan-o-poslaniku-dp-aust-01-2014-1

Manifestaciju “Dani o Allahovom Poslaniku- Selam ja Resulallah” započeli smo jednim prelijepim programom u ponedjeljak, 12. Rebiul Evvela, upravo na sam dan rođenja Allahovog najodabranijeg bića, u jednoj svečanoj Sali koju su nam ustupili  naša braća iz Serenity Fondacije. Program je počeo poslije ikindije namaza , nakon sto su svi prisutni imali priliku da se malo počaste sa hranom, a  poslije učenja odlomka iz Kur’ana-koji je proučio polaznik mekteba Nedim Poliac , uslijedila je podjela CERTIFIKATA I ŠEHADETNAMA svim polaznicima mekteba koji su uspješno završili mektebsku 2013 godinu i koji su uspješno završili pismo Kur’ani Kerima. Ovaj prelijepi prizor svih polaznika mekteba na bini pred auditorijumom je zaista posebno osvijetlio i ovaj događaj koji je najznačajniji za sve ljude. Imam džemata Muhamed ef. Đidić, prozivao je polaznike po imenima I grupama a certifikate, šehadetname i poklone su dijelili Predsjednik Odbora i njegov pomoćnik  Zilhad Djonlagić i Sabahudin Smajić. Ukupno 162 polaznika mekteba uspješno je pohađalo i završilo proteklu mektebsku 2013-u godinu a njih 60 je završilo pismo Kur’ani Kerima, tako da će, ako Bog da, naredne mektebske 2014-e godine oko 90 polaznika učiti u Kur’anu, što je zaista jedan veliki Mubarek koji se dogodio u našem džematu. Čestitamo roditeljima na ovom uspjehu i zahvaljujemo im se  na ustrajnosti što djecu redovno dovode u mekteb , kao i Odboru džemata koji daje podršku Imamu u radu sa djecom kao i u organizaciji svih džematskih aktivnosti. Ovi naši polaznici su svijetla budućnost našeg džemata u Australiji, našeg bošnjačkog identiteta ali i kompletnog  Ummeta Muhammeda s.a.v.s., naglasio je Muhamed ef. u svom kratkom obraćanju.

Nakon ove prelijepe slike sa polaznicima mektebe, program je nastavljen uz prelijepe ilahije i kaside hora džemata ‘Deer Park” uz muzičku pratnju Dine. Kompletan program je imao za cilj da se što više opiše život Muhammeda s.a.v.s. Svaka proučena ilahija I kasida je sadržavala takvu jednu plemenitu poruku, učenje mevluda na bosanskom i turskom jeziku , nekoliko ilahija koje je izveo Zakir Jildirim na turskom, nastupom Jasne Dolić – sa ilahijom “Kad procvatu behari”, kao i obraćanje posebnih Uvaženih gostiju pisca Omera Atile na engleskom jeziku i  prof dr Omer ef. Spahića- ostavili su posebnog traga na sve prisutne.

U našem narodu se kaže , kada nešto dolazi na kraju, nešto lijepo što dadne još veći značaj kompletnom ambijentu, kaže se “došlo je kao šlag na tortu”, mi smo upravo na ovoj prelijepoj manifestaciji imali tortu i to ne svakidašnju tortu, nego tortu koja je dizajnirana I napravljena u obliku Poslanikove džamije u Medini i koja je iste večeri prodata na aukciji za $3000. Tortu je otkupila porodica Hušidić a kompletna donacija je data za Islamski Centar “ Deer Park”. Ovu prelijepu I neobičnu tortu je napravila Selma Fazlić sa Fahrijom Bureković naravno uz pomoć svoje porodice što je bila donacija za džamiju. Neka ih Allah dž.š. nagradi Svojom nagradom. Na kraju ovog prelijepog programa nakon dove svi prisutni su se počastili ovom tortom.

Program su uspješno vodile Emina Hajdarević i Mirela Hot, neka im Allah dž.š. dadne svako dobro. Želimo se zahvaliti organizatoru ove manifestacije Džematskom Odboru džemata “Deer Park”na čelu sa Predsjednikom Zilhadom Djonlagićem, svim roditeljima naših mekteblija, članovima hora, Dini-koji je uz muzičku pratnju, ilahijama dao posebnu dimenziju , Muamer ef. Šošiću – koji je pomogao  u pripremi kompletnog programa , svim džematlijama i džematlijkama koji su odvojili vrijeme da dođu na ovu svečanost iako je bio radni dan i naravno zahvaljujemo našoj braći i sestrama turske organizacije Serenity Fondacije koji su nam dali besplatno salu, organizovali večeru za sve prisutne i uzeli učešće u programu, neka ih Allah dž.š. nagradi Svojom nagradom. Hvala našim medijima koji su na vrijeme informisali slušatelje naših radija i čitatelje naših magazina . Svi prisutni su bili zadovoljni onim što su vidjeli i doživjeli ove Mubarek noći a posebna radost je bila kod naših polaznika mekteba i njihovih roditelja.

U toku sedmice nastavili smo sa našim džematskim aktivnostima sjećajući se Muhammeda a.s. i njegovog Mubarek života, pa smo tako u srijedu, 15 januara, u džamiji poslije akšam namaza organizovali promociju knjige “ Zapečaćeni džennetski napitak”- a promotori su bili: Muhamed ef. Đidić, dr.Omer ef. Spahić i Suad ef. Ibišević. Upravo, kako su i sami promotori knjige ukazali ovo je samo  jedna od desetina knjiga,  koja govori o životu Muhammeda s.a.v.s. tako je i cilj ove promocije da se proširi znanje o Muhammedu a.s. kako bi povećali ljubav prema Resulullahu a.s. i da se poveča želja kod  muslimana i muslimanki do što više čitaju životopise, odnosno sire o Muhammedu s.a.v.s.  Džematlije su se zaista u lijepom broju odazvale na promociju i sa velikom pažnjom su pratili izlaganja naših promotora koji su u svojim izlaganjima ponudili brojne informacije o životu Muhammeda a.s..  Nakon  promocije džematski Odbor je sve prisutne počastio kahvom i halvom a što je pripremila naša sestra Hatidža.

U četvrtak, 16 januara, poslije akšam namaza proučili smo mevludi šerif u spomen na našeg Miljenika i Poslanika Muhammeda s.a.v.s. i ovim lijepim programom nastavili sa manifestacijom u našem džematu “ Dani o Allahovom Poslaniku-Selam ja Resulallah” . Mevludski program je proučilo nekoliko članova hora našeg džemata,kao i nekoliko naših čestitih džematlijki i naših imama Reuf ef. i Muamer ef. koji su uzeli učešće u ovom programu. Muhamed ef. je naglasio da je učenje mevluda dio naše Bošnjačke tradicije i da je upravo mevlud doprinio da naš narod u mnogome upozna život Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. Druženje svih prisutnih džematlija i džematlijki koji su došli u velikom broju da prisustvuju ovoj manifestaciji nastavljeno je i poslije proučenog mevluda uz kahvu, halvu I voće uz prelijep muhabbet i razgovor. Naše vrijedne džematlije nije spriječilo da dođu ni prevelika temperature koja je u ovim danima iznosila i preko 43 stepene. 

U subotu, 18 januara sa početkom u 7:30pm u učionici Islamskog Centra “Deer Park” u sklopu već spomenute Manifestacije održana je Tribina na temu : “ Muhammed a.s. život i djelo” gosti tribine su bili: Muhamed ef. Đidić; dr Salih Yucel i dr Omer ef. Spahić. Muhamed ef. je poselamio sve prisutne džematlije i džematlijke kojih je bilo preko stotinu. Svi prisutni su sa posebnom pažnjom pratili izlaganja o Muhammedu a.s. koje je prezentovao na engleskom jeziku  dr Salih Yucel, profesor na Monash Univerzitetu u Melbournu i prof. dr. Omer ef. Spahić na bosanskom jeziku. Gosti tribune su se dotakli nekoliko važnih segmenata iz Poslanikovog a.s. života koji su pouka vjernicima i vjernicima, naglasivši da smo kao sljedbenici Muhammeda a.s. dužni da nastojimo slijediti njegov sunnet kako bi bili sretni i na ovom i na Budućem svijetu. Jer samo onaj ko voli Allaha i Poslanika iznad svega ostalog može osjetiti slast i ljepotu imana , vjerovanja. Muhammed a.s. je otkrio i  rekao određene stvari prije 14 vjekova što moderna medicina tek sada potvrđuje. Svi prisutni su oduševljeni, nadahnutim govorima Uvaženih gostiju, a govor o najodabranijem Allahovom biću uvijek nadahnjuje i onog koji govori i onog koji sluša, jer je on Allahov Poslanik poslan samo kao milost svim svjetovima kako to Uzvišeni Allah kaže u Kur’ani Kerimu. Druženje je nastavljeno poslije akšama u restoranu Islamskog Centra a Imam džemata Muhammed ef . od srca se zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ovih aktivnosti.

Ovom tribinom smo zaokružili za ovu godinu manifestaciju “Dani o Allahovom Poslaniku - Selam ja Resulallah” u džematu “Deer Park” u Melbournu. Htjeli smo i mi da uzmemo učešće i da sudjelujemo onoliko koliko možemo, sa svim našim džematima u našoj Bosni i Hercegovini i našoj bošnjačkoj dijaspori koji imaju ovakve ili slične manifestacije. Smatramo, da su ovakve manifestacije jako važne za naše džemate jer se uči i stiče znanje o Muhammedu a.s. a isto tako ovakva druženja pojačavaju vezu i jedinstvo među našim džematlijama .

Uz sve ove aktivnosti pratili smo i historijski uspjeh našeg tenisera Damira Đumhura, koji je zaista dostojno predstavio i nas i našu državu Bosnu I Hercegovinu igrajući na Australian Openu u Melbournu, plasiravši se u treće kolo ovog najpriznatijeg svjetskog turnira u tenisu. Od srca čestitamo Džumhuru i želimo da bude još bolji sljedeće godine, a naša podrška neće izostati.

Na kraju, čestitamo našem Džematskom Odboru zajedno sa Imamom Muhamed ef.  na uspješnoj organizaciju ove prelijepe Manifestacije, zahvaljujemo svim našim učesnicima ovih programa, svim našim medijima, našoj braći i sestrama koji su pratili naše aktivnosti, koje su itekako bile i edukativnog i poučnog karaktera, i koji su svojim prisustvom podržali ove aktivnosti i zadužili nas da ovakve i slične aktivnosti pravimo i u budućnosti u našem džematu.

Neka Allah dž.š.  Svojom nagradom sve obraduje i molimo Allaha dž.š. da nam naš Poslanik bude šefatdžija na Sudnjemu danu. Amin!

Muhamed ef. Đidić

  • 0202