A+ A A-

Tuzla: Svečanost u džematu Lipnica

Kraj kalendarske 2013. godine na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla obilježila je velika svečanost u prigradskom džematu Lipnica. Centralni dio te svačanosti bila je promocija učenika mektepske nastave koji su položili hatme. Riječ je o drugim hatmama u nepunih pet godina rada lokalnog imama Sifeta ef. Suljića.

hatme-lipnica-tuzl-01-2014-1

Prvu hatmu su položili: Djedović Edin i Aldin, Bašić Mirnes, Malkočević Demir, Bajrić Alma, Delić Edina, Dupolevski Saida i Aida, Delić Amina, Sakić Alma, Džafić Ajla, Sadiković Tijana i Deljić Melisa. Drugu hatmu su položili: Mušanović Mirza, Mehmedović Muamer, Huremović Malik i Hamza, Kovačević Aida i Maida, Ademović Azra i Amra.

„Hatme je položio 21 učenik - 13 polaznika prve i osam polaznika druge hatme. Ovo je bila njihova svojevrsna akademija, koju su opet izveli polaznici mektepske nastave u našem džematu. Oni su učili Kur'an, citirali su hadise Božijeg poslanika Muhammeda a.s., te recitovali i učili ilahije, kratke sure i dove. Voditelj akademije je bila polaznica mektepske nastave Erna Deljić“, kazao nam je ponosni imam Sifet ef. Suljić.

Svečanosti u džematu Lipnica prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prof. hfz. Ahmed ef. Huskanović, zatim mr. Elmedin ef. Avdibašić, Izudin ef. Mešanović, Mustafa Yilmaz, te roditelji i rodbina polaznika mektepske nastave.

Glavni imam je uručio pano polaznika mektepske nastave predsjedniku Džematskog odbora Seadu Deliću. Tom prilikom je naglasio značaj mekteba u pravilnom odgoju i obrazovanju djece, ističući veliko zadovoljstvo viđenim u džematu Lipnica. 

Svečanost je uputpunjena i dodjelom vakufname hadži Abdulahu Šećkanoviću. Naime, ovaj 84-godišnjak inicirao je osnivanje džematske biblioteke. Odlučio je uvakufiti 170 vrijednih naslova, a za ovakav čin se opredjelio smatrajući da će se na taj način olakšati saznanje o vjeri onima koji nisu u prilici doći do knjiga, prije svega važnih za poznavanje vjerskih propisa. Vakufnamu hadži Abdulahu Šećkanoviću uručio je glavni imam Ahmed ef. Huskanović.

F.S.