A+ A A-

Aktivnosti Medžlisa IZ Srebrenik povodom obilježavanja dana mevluda

Centralna mevludska svečanost u Srebreniku Muhammed a.s. najbolji uzor održana u džematu Bare

Centralna mevludska svečanost upriličena je 12. rebiul-evela 1435. hidžretske godine, odnosno u ponedjeljak 13. januara 2014. godine u džamiji džemata Bare, nakon podne-namaza.

mev-svec-sreb-01-2014-1

Povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. Medžlis IZ-e Srebrenik je upriličio nekoliko svečanosti. Tim povodom u džamiji Bare u ponedjeljak iza podne-namaza upriličena je centralna mevludska svečanost na području Medžlisa islamske zajednice Srebrenik.

U bogatom vjerskom programu u kojem su učeni ajeti iz Kur’ana Časnog, ilahije i odlomci iz Mevluda učešće su uzeli srebrenički imami. Svečanosti je prisustvovao glavni imam, predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić, srebrenički imami, i mnogobrojne džematlije.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džamije u Barama Muhamed efendija Bašić. On je poželio dobrodošlicu svim prisutnim i izrazio oduševljenje što se džamija u Barama popunila do posljednjeg mjesta.

Nakon obraćanja imama džamije Muhamed efendije uslijedilo je izvođenje prigodnog mevludskog programa kojeg su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. Prisutni su mogli uživati u preljepom učenju odlomaka Kur'ana, učenju ilahija i kasida, te interpretiranju odlomaka Mevlud-i šerifa.

Nakon završenog mevludskog programa džematlijama se obratio i Refik-ef Hodžić, glavni srebrenički imam, izrazio svoje zadovoljstvo što je danas dio ovog džemata, te uputio nekoliko savjeta.

Nakon glavnog imama prisutne je svojim vazom počastio današnji vaiz hfz. Husein-ef Čajlaković, koji je u svome obraćanju između ostalog istakao nužnost posjedovanja ljubavi prema Muhammedu, a.s, najodabranijem ljudskom biću, potrebe stalnog donošenja salavata na njega i o vrijednostima donošenja salavata, oživljavanja njegovog sunneta i postupanje po njemu. On je govorio o poslaniku Muhammedu a.s. i vrijednostima u slijeđenju sunneta kojeg nam je ostavio Muhammed a.s.

Na kraju svog izlaganja Husein efendija je zamolio Allaha, dž.š., da nam pomogne da nađemo načina kako da slijedimo Poslanika, a.s., u svakom našem postupku, te je zamolio Svevišnjeg da obilato nagradi sve one koji su došli u džamiju džemata Bare da se na ovaj način prisjete rođenja našeg miljenika, Muhammeda, a.s.

Nakon završenog cjelokupnog programa izvršena je dodjela priznanja i nagrada svim pobjednicima ovogodišnjeg takmičenja, testiranja, koje je održano u svim mektebima na području Medžlisa Srebrenik. Medžlis IZ-e Srebrenik svake godine povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dsana rođenja Muhammeda a.s. organizira takmičenje za sve polaznike mekteba na temu Muhammed a.s..-život posljednjeg Allahovog poslanika”. Ove godine najboli su bili svi polaznici mekteba na Medžlisu, a čast da prime priznanja I nagrade pripalo je 36 polaznika mektepske nastave. Mevludski program je okončan učenjem prikladne dove.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo džematu Bare, džematskom odboru, imamu ovog džemata Muhamed-ef Bašiću, koji su bili organizatori ovogodišnje centralne mevludske svečanosti. Važno je napomenuti da su djeca iz ovog džemata počastila svakog prisutnog vjernika na mevludskoj svečanosti uručivši im kolače i slatkiše.

Svečanosti u džematima

U džematu Špionica održana je svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dsana rođenja Muhammeda a.s., 12. januara 2014.g (nedjelja) nakon akšam-namaz, gost predavač na ovoj svečanosti bio je Hfz. Esmir ef. Selimović, imam džemata Luka, Medžlis IZ-e Srebrenik.

U džematu Tinja održana je svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dsana rođenja Muhammeda a.s., 12. januara 2014.g (nedjelja) nakon akšam-namaz, gost predavač na ovoj svečanosti bio je Mevludin-ef. Joldić, imam džemata Lušnica, Medžlis IZ-e Srebrenik.

U svim džamijama na području Medžlisa Srebrenik u nedjelju na akšam-namazu proučen je mevlud-i-šerif, te održana prigodna svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dsana rođenja Muhammeda a.s.

Aktivnosti koje su planirane u našim džematima su:

-Omladinsko druženje 14.januar (utorak) u 19 h, Udruženje mladih “Pustinjska ruža“,

-Predavanje: Nihad ef. Ibrišević 16.januar(četvrtak) na akšam-namazu, u džamiji ndžemata Bjelave,

-Mevlud za žene 19.januar (nedjelja) na akšam-namazu, u džamiji džemata Luka,

-Predavanje: Emir ef. Brašnjić 19.januar (nedjelja), na akšam-namazu, u džamiji-džemata Lušnica.

Dodjela nagrada za najbolje literarne radove

Medžlis islamske zajednice Srebrenik prati sve aktivnosti na svom području koje doprinose poboljšanju rada Medžlisa, njenih džemata kao i svakog člana svoje zajednice. Zasigurno veliki doprinos daje na polju mektepske nastave kao i saradnje sa polaznicima vjeronauke u školama na području općine Srebrenik.

Medžlis IZ-e Srebrenik već nekoliko godina u saradnji sa vjeroučiteljima, te UG “Pustinjska ruža” organizira obilježavanje dana rođenja posljednjeg Allahova poslanika Muhammeda a.s.

Tako i ove godine u povodu obilježavanja dana mevluda, 12. rebiul-ewela, dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, MIZ Srebrenik u saradnji sa U.G. Pustinjska ruža je raspisao konkurs za najbolji literarni rad na temu:

“Pismo Poslaniku, a.s.” Konkurs je trajao od 11.12.2013.g. do 30.12.2013.g., a rezultate konkursa objevljujemo na službenim stranicama Medžlisa IZ-e Srebrenik i U.G. Pustinjska ruža kao i na facebook profilu Pustinjske ruže.

Pravo učešća imali su učenici osnovnih škola i polaznici mektebske nastave na području Medžlisa IZ-e Srebrenik.

U ponedjeljak, 13.01.2014. godine sa početkom u 17:30 sati u prostorijama Medžlisa Srebrenik proglašeni su najbolji radovi iz literarnog konkursa na temu "Pismo Poslaniku". Na samom početku ašare je proučio polaznik mekteba Brda Faruk Joldić. Glavni imam MIZ Srebrenik Refik ef. Hodžić je poselamio sve prisutne i podsjetio na ulogu koji bi Pejgamber a.s. trebao imati u našim životima. Zatim se obratio predsjednik U.G. Pustinjska ruža Esmir Selimović sa porukom da je ovo udruženje spremno na saradnju sa svima koji običnom narodu žele lakši život. Najzanimljiviji dio programa je naravno svečano proglašenje najuspješnijih radova. Komisija u sastavu mr. Abdulah Arifović, Osman-ef. Mujić i profesor bosanskog jezika i književnosti Sehid Mulavdić, je nakon velikog broja pristiglih radova pregledala i ocijenila radove, te izdvojila četiri najbolja rada:

1. mjesto Karić Ajdin – džemat Kiseljak;

2. mjesto Zukić Selmira – džemat Lisovići; i

3. mjesto dijele Rešidović Ajla-II O.Š. Srebrenik i Joldić Adelisa O.Š. Sladna.

Diplome i novčane nagrade najuspješnijim učesnicima ovog konkursa je uručio, u ime MIZ Srebrenik, glavni imam Refik ef. Hodžić dok je predsjednik U.G. Pustinjska Ruža Esmir ef. Selimović uručio skromne hedije. Za prelijep ambijent dužni smo zahvaliti hour II O.Š. Srebrenik koji su izveli par prelijepih ilahija, te njihovim vjeroučiteljima Abdulahu i Mireli. Na kraju je pobjednik Karić Ajdin pročitao svoj nagrađeni rad a njegov glas je izmamio i suze kod nekih posjetilaca ove manifestacije. Zahvaljujemo se U.G. Pustinjska ruža, MIZ Srebrenik i Aktivu Vjeroučitelja kao i imamima bez kojih ovaj projekat ne bi bio ovako uspješan.

Zahvaljujemo se svim učesnicima na trudu i zalaganju te im želimo puno sreće idući put, a pobjednicima čestitamo na osvojenim mjestima i molimo Allaha da ih sve nagradi i podari snage i uspjeha kako u mektebu, školi, tako i na svim putevima u vašim životima.

Molimo Allaha da nagradi sve muslimane svijeta, a posebno one koji su osjetili ljubav prema poslaniku, koji su došli u džamije da zajedno donose salavate na njega, da zajednički upute dovu, te jačaju međusobne veze. Allahu nagradi sve one koji su došli u džamiju Bare da uveličaju ovu svečanost, sve imame kao i džematlije ovog džemata koji su bili izuzetni domaćini, nagradi sve učesnike svih aktivnosti, svu djecu koja su učestvovala na ovim projektima kao i pobjednicima. Amin!

Damir Babajić

  • 0101