A+ A A-

Proučen mevlud u centralnoj džamiju Fethija u Bihaću

Povodom nastupanja mjeseca rebiu-l-evvela u kojem se rodio Muhammed, a.s., u centralnoj gradskoj džamiji Fethija u Bihaću, održana je svečanost u sklopu koje je proučen tradicionalni Mevlud u znak sjećanja na krunu svega stvorenoga. Kako i prethodnih, tako i ove godine lokalni imami prof. Remzija ef. Baltić i prof. Fuad ef. Baltić su pripremili bogat duhovni program, popraćen kvalitetnom organizacijom. Tako su džematlije imale priliku da uživaju u predivnoj atmosferi ispunjenoj duhovnošću i osjećajem sreće uz emocionalnu izvedbu ilahija i kasida hora džamije Fethija, te nasihatima prof. Seada ef. Durakovića, predsjednika udruženja Ilmije Bihać.

„Ne postoji niti jedna ličnost u svijetu, koje se ljudi na takav način i sa toliko emocija prisjećaju i u čiju čast organizuju tradicionalne svečanosti stoljećima kroz historiju, kao što je to Muhammed, a.s, koji je bio univerzalna ličnost u svim životnim segmentima“ kazao je Duraković, dodavši kako muslimani u BiH putem mevluda pokazuju svoju ljubav prema Muhammedu, a.s.

Na kraju svečanosti Mehmed ef. Beganović je proučio kur'ansko ašere, nakon čega je proučena dova i klanjana jacija-namaz.

Fahrudin Vojić

  • 0101