A+ A A-

Mostar: Svečani mektebski program - Ti si najljepše ćudi

U nedjelju, 12. januara 2014. godine, u Studentskom hotelu Mostar organiziran je program pod nazivom „Ti si najljepšeg ćudi“ u sklopu kojeg su najmlađi pokazali svoje znanje o životu Poslanika a.s.

mekt-dan-most-01-2014-1

U toku kursa koji je u ranijem periodu proveden u mostarskim mektebima, polaznici su naučili osnovne biografske podatke o Muhammedu s.a.v.s., ali i 40 odabranih hadisa, kao i njihovih poruka.

Polaznici, djeca iz mostarskih mekteba, u 15 h i 15 min stigli su u prostorije Studentskog hotela Mostar gdje su imali završno testiranje koje je provela vjersko-prosvjetna služba Medžlisa.  Nakon testiranja pristupilo se zajedničkom klanjanju akšam i jacije-namaza.

Između namaza organizirano je prigodno druženje sa kaligrafom Munibom Obradovićem koji je programu dao svoj doprinos kaligrafskim ispisivanjem dječijih imena, dijelova Kur'anskh ajeta i Poslanikovih hadisa.

Dodjela nagrada najboljim polaznicima upriličena je nakon jacije-namaza, također u Studentskom hotelu Mostar uz prigodan program na kojem su učenici još jednom pokazali da su najbolja snaga koju imamo. Obradovali su nas svojim recitalima i osmijesima, a male zvijezde večeri svakako su bili blizanci Hamza i Mirza Kreso.

U okviru programa prisutnim roditeljima, djeci, muallimima i ostalim gostima obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović.

Glavni imam je iskazao zadovoljstvo priređenim programom i velikim odzivom djece iz skoro svih mostarskih mekteba. Posebno se zahvalio roditeljima na povjerenju i podršci koju pružaju u organizaciji i afirmaciji mektebske nastave, te različitih mektebskih programa i aktivnosti.

Naglasio je da Medžlis Mostar uvijek podržava sve kreativne ideje koje imaju za cilj poboljšanje i afirmaciju mekteba.

Medžlis Mostar je za ovu priliku svim učesnicima osigurao vrijednu nagradu, monografiju o Božijem Poslaniku Muhammedu a.s. pod nazivom „365 dana sa voljenim Poslanikom“. Nagrade je uručio Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa.

Muzički dio programa, izvodeći ilahije, upotpunila je Ema Jazvin, članica Medžlisovog hora „El-Kamer“. Program je vodila prof. Bea Balta.

  • 11

(www.miz-mostar.com)