Promo banner

A+ A A-

U Vitezu svečani programi povodom rođenja Muhammeda a.s.

U povodu rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., na području Medžlisa Islamske zajednice Vitez je  obilježeno svečano u svim džematima. U subotu 11. januara 2014. godine poslije jacije namaza upriličen je Večer Kur`ana koja se već drugu godinu održava u džematu Lupac.

mev-svec-vit-01-2014

 

Riječ je o nesvakidašnjem događaju i doživljaju  koji su do posljednjeg mjesta ispunili džamiju kako bi napojili duše prelijepim glasovima karia i hafiza Kur´ana. Prisutnima se u ime organizatora kratko obratio agilni imam džemata Lupac Almedin-ef. Mešković zahvalivši se vjernicima na dolasku i podržavanju ove manifestacije. Glavni imam Medžlisa Vitez Mihnet-ef. Mehmedović je kazao da samo slušanje učenja Kur’ana Časnog predstavlja čin ibadeta koji u vjernicima budi najljepše osjećaje koje Božije riječi mogu pobuditi i podstaknuti. Kao što je i bilo najavljeno, odlomke iz Kur'ana su učili: hfz. Husejn ef. Čajlaković, hfz. Jahja ef. Imamović, hfz. Maid ef. Ibrahimović, hfz. Hidajet ef. Talić, hfz. Adnan ef. Srebrenica i Sakib ef. Peskić. Poslije ugodnog slušanja ajeta iz Allahove knjige, tekbira i nekoliko lijepih ilahija prigodnim predavanjem o životu posljednjeg  Božijeg poslanika Muhammeda a.s. obratio se  dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović.

Centralna svečanost Medžlisa Islamske zajednice Vitez je održana je u nedjelju, 12. januara  2014. godine poslije jacije-namaza  u najstarijoj džamiji  na području Medžlisa Islamske zajednice  Vitez, u Ahmedaginoj džamiji u Vitezu koja je  sagrađena 998. godine po Hidžri, što odgovara 1589/1590. godini. Džamija je bila prepuna vjernika koji su došli iz okolnih džemata. Svečanost je otvorio i dao uvodnu riječ glavni imam Medžlisa IZ-e Vitez  Mihnet-ef. Mehmedović. Program  su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Vitez učenjem   Kur' ana, hadisa, tekbira, ilahija i kasida.

Lijepo i nadahnuto predavanje o   12. rebiul-evvelu i životu posljednjeg  Božijeg poslanika Muhameda a.s. sa raznim primjerima i poukama  je održao profesor  Mirsad-ef. Mahmutović koji je ujedno i promovisao svoju knjigu „Povodi nastanka Vjerovjesnikovih hadisa“. 

Alihodža Mirnes