A+ A A-

Mevlud ef. Dudić: Ponosim se onim što je muftija Zukorlić uradio

mevlud-dudic-1Novi predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i muftija dr. Mevlud ef. Dudić izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) kako je uvjeren da će doći do vraćanja jedinstva među muslimanima i unutar Islamske zajednice na prostoru Sandžaka, te da je njegova ruka pružena za povratak svih u okrilje Islamske zajednice u Srbiji nakon skoro sedam godina podjela u tom dijelu Srbije.

Dudić je za predsjednika Mešihata IZ u Srbiji izabran 4. januara, a zvanična inauguracija će biti obavljena u prvoj polovini februara. Kako se očekuje, prisustvovat će joj i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Srbiji Husein ef. Kavazović koji će i zvanično promovirati Dudića u novog prvog čovjeka IZ u Srbiji.

Dudić će danas boraviti u prvoj zvaničnoj posjeti reisu Kavazoviću, što je njegov privi simbolični potez nakon imenovanja.

''Ja čvrsto vjerujem da će doći do jedinstva muslimana, Bošnjaka na području Sandžaka. Ubijeđen sam da će doći do vraćanja jedinstva među muslimanima i unutar Islamske zajednice. Podsjećam na sedam godina iz vremena Jusufa a. s., sedam teških i sedam ljepših godina. Sedam je godina kako se desila agresija na IZ u Srbiji i očekujem da će narednih sedam godina biti sedam plodonosnih godina. Mi nikada nismo bili od raskida. Sada su oni koji su napravili ovaj problem na velikom iskušenju i ispitu iskrenosti. Dakle, da li su bili iskreni kada su govorili da su spremni na povratak ako muftija Zukorlić ne bude predsjednik Mešihata. Muftija Zukorlić, koji je čestit i častan čovjek, odlučio se da se ne kandidira, iako nije bilo formalnih smetnji. Oni su sada na ozbiljnom ispitu i iskušenju. Otvaramo novu stranicu, krećemo novim putem, spremni smo da se ponovo vrate svojoj Zajednici'', govori u prvom intervjuu nakon imenovanja efendija Dudić.

Kaže da su ''nastojali da sve bude u duhu Kur'ana i Suneta i u duhu naših normativnih akata''.

''Evo dobre prilike i evo poziva da se vrate svojoj Zajednici iz koje su ponikli. Naša ruka je uvijek bila pružena. I ovog puta je moja ruka pružena da se vrate u Zajednicu i nastojat ću raditi sa pozicije predsjednika Mešihata i člana Komisije koja je formirana na nivou Sarajeva i Ankare, a koja je zadužena za vraćanje jedinstva, kako bismo u narednom periodu vratili jedinstvo muslimanima, opet sukladno Kur'anu, Sunetu i normativnim aktima IZ u Srbiji'', kazao je Dudić.

Također, pita se je li bolje imati trulo jedinstvo ili ovu vrstu podjela.

''Možda je ovo i moralo da se desi, ono kroz šta mi prolazimo, kroz tu tranziciju, u političkom, kulturološkom, pa i vjerskom smislu. Možda će iz svega ovog proizaći jedno veliko dobro'', rekao je Dudić, vjerujući i u zaokret bošnjačkih političara sa Sandžaka, koji bi, kako kaže, trebali da se u Beogradu bore za interese Bošnjaka na Sandžaku, a ne da budu puki predstavnici Srbije na Sandžaku.

- Volio bih da me ostave na miru

Na pitanje kako gleda na konstatacije da je promjena na čelu Mešihata dio taktičko-manevarske strategije muftije Muamera ef. Zukorlića i da će on zapravo iz sjene i dalje upravljati Islamskom zajednicom u Srbiji, Dudić precizno odgovara:

''Ponosim se onim što je muftija Zukorlić uradio kao predsjednik Mešihata. Zaista me raduje da sam imao njega kao svog lidera. Ja sam i na dan mog izbora istakao da ću i u budućnosti u njemu vidjeti jednog ozbiljnog lidera bošnjačkog naroda. Pojedini mediji su komentirali kako su birani razni poltroni, kako je ovo bio konkurs za najposlušnije... Izabran sam za predsjednika Mešihata i volio bih da me malo ostave da radim shodno Kur'anu i Sunetu i normativnim aktima. Nastojati ću da radim timski, uz dovu (molitvu) Allahu dž. š. da on bude zadovoljan. A vrijeme će pokazati kako će ići... Ja ću u muftiju Zukorlića gledati kao na sandžačkog muftiju i nastojat ću da ga iskoristim maksimalno jer se ponosim njime'', stav je Dudića.

Svjestan je, veli, ogromnog tereta emaneta koji je prihvatio, pa ne zna ''koliko je razloga za radost i veselje'', te poručuje da će uz timski rad muftija, glavnih imama i članova Mešihata nastaviti gdje se i stalo.

- Moramo brinuti i za Bošnjake u Turskoj

Govoreći od predstojećim izmjenama Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftija Dudić ističe kako je od poglavara IZBiH reisa Huseina ef. Kavazovića dobio obećanja ''da ćemo nastaviti putem kojim smo krenuli sa reisom Mustafom ef. Cerićem na čelu'', što je, kako kaže, i očekivao.

''To znači da će biti izjednačen tretman nas u Sandžaku, Hrvatskoj i Sloveniji sa onima u Sarajevu. Ovo je naša kuća i ne želimo da nas iko drugačijim očima posmatra iz Sarajeva ili iz Bosne, osim kao dio svoje porodice. Ja znam da to smeta i pojedinim muftijama, nije im drago. Ali, prava se nikom ne daju, za njih se bori... Ovo je i moja Zajednica, naša Zajednica. Sandžak je dio jedinstva IZ i po starom Ustavu, a bit će i po novom. Vjerujemo da će reis Kavazović raditi na dobrobiti muslimana, Bošnjaka kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, Sloveniji i Sandžaku. Ali želimo pomoći Bošnjacima u Crnoj Gori, na Kosovu, Makedoniji. Moramo se pozabaviti i Bošnjacima u Turskoj. Jer preko tri miliona je Bošnjaka u Turskoj. Imamo i obavezu  da brinemo o Bošnjacima koji žive u Turskoj'', stav je Dudića.

- Spas za Sandžaklije je u prekograničnoj regiji

Prema njegovim riječima, autonomija Sandžaka kao prekogranične regije ostaje cilj i tu ''ja tu nemam nikakve dileme''.

''Prekogranične regije su neminovnost. To Evropska unija (EU) zahtjeva i traži. I u crnogorskom, a i u srbijanskom dijelu Sandžaka apsolutna većina naroda je u potpunosti svjesna Sandžaka kao prekogranične regije. Od značaja je da i političari koji su involvirani u srbijanski sistem shvate da je spas za nas Sandžaklije u prekograničnoj regiji. Šta to znači? Vidite moramo biti svjesni da je najveća nezaposlenost na Sandžaku. U Novom Pazaru, preko 50 posto, u Tutinu preko 65 posto, u Sjednici još drastičnije. Da ne govorim o zdravstvu, privredi, sudstvu, o nezaposlenosti Bošnjaka u policiji, školama koje nose imena nebošnjačka... Izlazak i spas za nas  Bošnjake jeste u toj prekograničnoj regiji. Mi smo čvrsto na stajalištu i kao'', kazao je Dudić, kojiodbija tvrdnje da je riječ o novom miješanju vjere u politiku.

Tvrdeći da ''to jeste dio naše vjere'', jer se tiče opstanka Bošnjaka, odnosno muslimana na prostoru Sandžaka.

- Molim Allaha da pomogne premijeru Erdoganu

Dudić je je uputio dovu Allahu da pomogne premijeru Turske Recepu Tayyipu Erdoganu da ''ustraje na svom putu''.

''Smatram da je najveći civilizacijski, kulturološki i ekonomski i svaki drugi iskorak u Turskoj napravio upravo uvaženi premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. Posebno zabrinjava kada imate takav ekonomski prosperitet, a u Turskoj se javlja neka vrsta nezadovoljstva. Kada sam razgovarao sa nekim ljudima u Turskoj, pitao sam ih da li im nešto fali. Kazali su da im ne fali ništa. Pa zašto se bunite? Odgovorili su: 'Pa, ne znam, dosadilo nam'. Nažalost, to smo mi muslimani, Bošnjaci, Turci... Jako mi je drago da je sa Sandžaka upućena podrška premijeru Erdoganu. Mi Sandžaklije smo takvi. Mi, inače, podržavamo nekog kad je teško. Kad nije teško, kad je lako, smatrao  da smo tu viška. Mi ovoga puta smo smatrali da se ozbiljno pokušava narušit koncept vladavine premijera Erdogana. Najmanje što možemo da učinimo jeste da pošaljemo javnu podršku sa Sandžaka'', stav je Dudića.

- Turska da vodi Ummet

Dudić je rekao i kako vjeruje da je Turska ''jedina muslimanska država koja u svakom zaslužuje da predvodi islamski Ummet''.

''Mi se trebamo ponositi svim što su uradili i ne osvrtati se na sitne promašaje i nepravilnosti. Već da posmatramo šta nama Turska znači ovog puta. Ozbiljno su dušmani, neprijatelji pokušali narušiti vrlo uspješan sistem koji predvodi Erdogan... Bojim se da Turska djelomično plaća ceh i svoje želje da se uključi i pomogne sirijskom narodu protiv diktatorskog režima Bashara al-Assada. Molim Allaha da pomogne muslimanima u Siriji, ali onima u Turskoj, jer su dušmani krenuli da unište i podijele tkivo muslimana'', zaključio je muftija Mevlud ef. Dudić.

(AA)