A+ A A-

Mevlud u Repovačkoj džamiji u Konjicu

U ponedjeljak, 13.01.2014.g. iza akšam namaza u Repovačkoj džamiji u Konjicu održan je prigodan mevludski program. Mevlud su učili imami Medžlisa islamske zajednice Konjic i mladi članovi  i članice hora pri omladinskom krugu Medžlisa islamske zajednice Konjic.

mev-svec-konjic-01-2014-1

Pored imama Repovačke džamije hafiza Ruhid ef. Nezira okupljenim džematlijama obratio se  i v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić a nakon njih i gost predavač Nezim ef. Halilović Muderis.

U svom kratkom obraćanju Redžo ef. Muhibić je rekao kako smo mi kao sljedbenici islama dužni da, kako u svm privatnom, tako i javnom životu slijedimo put našeg voljenog pejgambera Muhammeda,s.a.v.s.  Dužni smo da slijedimo njegove upute, živimo pravedno i pošteno a da odbacimo iz svog života sve što je islamom zabranjeno. Naši životi treba da odišu čestitošću i poštenjem. Citirao je kur'anski ajet podsjećajući na riječi Uzvišenog  kojima nam kazuje da u Allahovom poslaniku imamo najljepši uzor. Rekao je kako smo dužni da emanet islama na najbolji način prenesemo na našu djecu i potomke kao što su ga naše nane i dede prenijele na nas. Kroz mevlude, kroz učenje salavata, tekbira, kroz razmišljanje o porukama Poslanikovih hadisa mi se približavamo onim neophodnim istinama i svijesti koju trebamo uvijek a ne samo uz mevlude imati pri sebi. Onaj ko bude volio kako treba Poslanika Muhammeda,a.s. njegova će ljubav i život po Poslanikovom primjeru biti, ako Bog da, razlogom našeg života s njim i na Ahiretu u Dženetu, inšaAllah.

U svom obraćanju Nezim ef. Halilović Muderis nakon zahvale Uzvišenom Allahu i salavata i selama na Poslanika Muhammeda,a.s., njegovu časnu porodicu i ashabe te šehide Bosne i Hercegovine i šehide Poslanikovog ummeta citirao je ajete iz sure Ahzab. Objašnjavajući šta znači da je Poslanik poslan kao donosilac radosnih vijesti, opominjač i svijetiljka koja sija.

Allahov Poslanik je poslan, rekao je Nezim ef., kao svjedok u našu korist ili protiv nas. Poslan je da obraduje vjernike i da upozori na one koji neće da se drže pravog puta. On je, milost svjetovima, tj. nije poslan samo svom narodu nego kao milost svim svjetovima.

Potom je citirao i objasnio hadis o pet stvari koje su date Poslaniku Muhammedu, a.s., a nisu date nikom prije njega. Posebice se ovdje osvrnuo na pitanje namaza, važnosti namaza , naše brige i nebrige prema namazu kao i naše odgovornosti spram namaza naše djece.

Nakon jacije namaza mevludski program održan je i u džamiji u Podorašcu gdje se nakon kratkog obraćanja imama ove džamije Enes ef. Alića džematlijama vazu nasihatom također obratio Nezim ef. Halilović-Muderis.

Nakon mevludskog programa u džamiji u Podorašcu, džematlije Podorašca, zajedno sa svojim imamom Enes ef. Alićem, v.d. glavnim imamom Redžom ef. Muhibićem te  Nezim ef. Halilovićem su nastavili druženje u Klubu džematskod odbora Podorašac  "Elif".

  • 0101