A+ A A-

Mevlud svečano obilježen u Doboju

Kao što je poznato, 12. rebiul-evvel je dan rođenja Božijeg poslanika, Muhammeda a.s. Ovaj događaj se obilježava širom muslimanskog svijeta učenjem Kur`ana, mevluda, tevhida, ilahija, kasida i drugim sadržajima kojim se podsjeća na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju.

Ovogodišnji tradicionalni mevlud koji se organizuje u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja poslanika Muhammeda a.s., održan je u Donjoj džamiji Trnjak u Doboju, 12.01.2014. godine,poslije podne namaza,gdje je domaćin bio Adil ef. Rudanović. Ovo je bila prilika da se svi zajedno, u posebnom duhovnom ambijentu, prisjetimo važnih i značajnih poruka koje je Poslanik a.s., poslanik svih poslanika, primjer svih primjera, promovirao za vrijeme svoga poslaničkog života. Uz dobojske imame, na čelu s glavnim imamom mr. Bajrom ef. Džafićem, koji je održao predavanje, program je upotpunio Hor MIZ Doboj „Selimija“.

MIZ Doboj također će, povodom ovog značajnog datuma organizovati i dramsku predstavu, uz ilahije i kaside u Doboj Istoku, u petak 17.01.2014. g. u 19,00 sati u sali Osnovne škole Klokotnica.

A.R.

  • 0101