Promo banner

A+ A A-

Mevludska svečanost u Bužimu

Sa zalaskom sunaca, u nedjelju (12.01.) nastupio je 12. rebiul-evvel, dan koji se širom islamskom svijeta obilježava kao dan rođenja Muahmmed, a.s. Tim povodom je u organizaciji Medžlisa IZ Bužim i džemata Varoška Rijeka organizirana centralna mevludska svečanost „Merhaba ej naš Resule“. Program je otpočeo klanjanjem jacije-namaz, a nastavljen je mevludskim programom kojeg su izveli imami Medžlisa IZ Bužim. Svoj doprinos ovoj svečanosti dali su i poznati interpretatori ilahija i kasida, Senahid ef. Makić i Sinanudin ef. Bajrić, koji su proučili nekoliko ilahija. Nakon toga, prisutnima se u svojstvu vaiza obratio dr. Fuad ef. Sedić, profesor na IPF-u u Bihaću, koji je na sebi svojsten način prisutne podsjetio na vrijednost slijeđenja prakse Muhammeda, a.s, i pripadanja ummetu Rusulullaha, a.s.

mav-svec-buzim-01-2014-1

Obzirom da je prije nekoliko mjeseci Nijaz ef. Hadžić, dugogodišnji imam džemata Varoška Rijeka otišao u penziju, mevludska svečensot je iskorištena i kao njegov zvanični ispraćaj u penziju. Tim povodom prisutnima se obratio bihaćki muftija, prof. Hasan ef. Makić, koji se ispred Islamske zajednice zahvalio Nijaz efendiji za njegov predani rad i službu islamu.

Džamija džemata Varoška Rijeka bila je prepuna onih koji su željeli da kroz Kur'an, salavate i stihove Mevluda iskažu svoju zahvalu Allahu što pripadaju ummetu Njegovog Miljenika. To je dokaz, da ako Bog da, među Bužimljanima ima ljubavi i čežnje prema Muhammedu, a.s. Selam tebi, Allahov Miljeniče!

Nek' je sretan i radostan onaj dan

Kad je Vjesnik ljudskom rodu darovan...