A+ A A-

Mevludsko ozračje u Sisku

Djeco naša, naše majke voljene,

braćo, sestre, što ste ovdje skupljene,

nek je sretan i radostan onaj dan

kad je Vjesnik ljudskom rodu darovan,

kada je majka Muhammeda rodila

i presretna Miljenika dojila!

Proučimo Muhammedu Mevlud mi, z

ahvalimo punim srcem njemu svi!

…Nek poteknu vrele suze radosti,

nek nur gori, čas je ovo svjetlosti…

Mevlud, mevlud, Muhammeda rođendan,

nesta mraka i zabluda sviće dan…

Odabranim mevludskim porukama, stihovima prožetim neizmjernom ljubavlju autora naših mevludskih spjevova počinjemo “haber” iz Siska u kojem je u nedjelju, 12. siječnja 2014. ili uoči 12. Rebiu-l-evvela  nakon akšam-namaza proučen mevludski program.

mev-svec-sis-01-2014-1

Spoj iskustva, životne mudrosti sa mladošću, poletom, životnom energijom, kako nazva učesnike mevludskog programa Alem ef. Crnkić aludirajući na lik dugogodišnjeg sisačkog imama Fuada ef. Karagu u kojem se zrcali, personificira i reflektira sukus životne mudrosti, iskustva te djevojke Omladinskog kluba Medžlisa IZ Sisak u kojima se reflektira snaga i ponos islama, dika sisačkog džem’ata, mladost islama i budućnost Zajednice.

Sve je to naš Alem ef. lijepo i simbolično povezao kazavši kako je i Poslanik po svom životnom putu, usmjerenju, stilu i načinu života, kulturi života bio čovjek balansa, ravnoteže, umjerenosti, srednjeg puta i zato ga možemo, trebamo i moramo slijediti jer puninu, kompementarnost, ljepotu i slast života, a time i vjere nemožemo doživjeti bez slijeđenja njegovog Sunneta, tog najboljeg i najsavršenijeg životnog programa koji vodi putu sreće, spasa i uspjeha.

Poslanikovo načelo pretočeno kroz hadis je bilo milost, razumijevanje prema mladima ali poštovanje, uvažavanje starijih, to je put prema izjednačavanju sa Ummetom Poslanika, to je životno načelo koje je Poslanik promovirao, promicao i živio.

I u našem džem’atu sada imamo “generacijsku različitost”, starije i mlade i ako ne budemo znali “živjeti” prethodno spomenuto Poslanikovo načelo, onda se nećemo moći pohvaliti da smo slijedili Poslanika, istakao je Alem ef.

Poslanik je poznavao “ključ” za otvaranje svačijeg srca, on se obraćao ljudima, različitih slojeva shodno njihovoj naravi, karakteru, nikom se nije obraćao na isti način i to je ustvari recept Poslanikovog uspjeha, njegova pedagogija koja ga svrstava među najbolje pedagoge i učitelje svijeta jer nije zabilježeno da je itko u ljudskoj povijesti ni prije ni poslije njega zatekao jedan narod u takvom primitivnom stadiju, a uspio kroz samo 23 godine temeljito izvršiti takve pozitivne promjene.

Poslanika Kur’an opisuje kao “milost” svim svjetovima, ne samo muslimanima i njegovi primjeri ljubaznosti, milosti, razumijevanja i pridavanja pažnje svakome, komunikativnosti, srdačnosti, a ujedno jednostavnosti, i dan-danas nas nadahnuju i u našim srcima raste ljubav prema našem Poslaniku, istakao je u svom mevludskom dersu Alem ef. Crnkić navodeći niz primjera Poslanikovog umijeća ophođenja sa ljudima.

Omladinski hor MIZ Sisak je sisačkim džem’atlijama ispunio srca ljubavlju prema Poslaniku kroz odabrane kaside, mevludske dijelove ali i opise Poslanika, njegovih osobina i karaktera čime se pokazalo kako ove djevojke zaslužuju pažnju Medžlisa da im se da puna podrška u daljnjem profiliranju.

Posebna je bila simpatična točka Lejle i Amande “Zašto volim Poslanika” , a onda je uslijedila bujica toplih riječi, ispunjenih i prožetih veličinom Poslanika kroz njegove životne uloge i uzornost u svakoj etapi i svakoj ulozi; i kao muža, oca, roditelja, imama, vođe…

Medina i Nermina govorile su o karakteru Poslanika, predstavljajući njegov lik; Nikada se nije nikome svetio zbog sebe lično. Osveta bi dolazila zbog kršenja Allahovih, dž.š., propisa i radi Allaha, dž.š.. Rijetko se kada ljutio, a vrlo brzo mirio. 

Amra i Nejla citirale su plejadu prekrasnih hadisa koji su poput najsvjetlijih bisera za životnu stazu.

Fuad ef. Karaga, na početku spomenut učio je mevludske dijelove podsjećajući sve nas da je mevlud bio i ostao simbol našeg identiteta, bića, islama i muslimana baš u teškim vremenima kada je mevludski skup bio jedini oblik vjerskog okupljanja.

I na kraju, kako kaže jedan dio Mevluda, a mi ćemo biti slobodni da dodamo:

Bože Milosni! I mi u Bosni – (Sisku)

ko dan radosni – mevlud slavimo!

A.I.

{gallery}slikezamodul/mev-svec-sis-01-2014{gallery}

 

(www.medzlis-sisak.net)