A+ A A-

Večer Kur’ana u džematu Vejle u Danskoj

Iako je 31.12.13, kao i svako kalendarsko prelaženje iz godine u godinu po gregorijanskom računanju vremena obilježeno u znaku raznih šejtanluka, poroka, kojekakvih rekorda, pa se tako i munjevitom brzinom proširila informacija da je Dubai nadmašio sve i priredio grandiozni vatromet za Guinessa; tobože kao da muslimanskom svijetu i Bliskom i Srednjem istoku nije dosta vatrometa, niti činjenice da je to područje meta raznih vatri, u džematu Vejle u Danskoj među Bošnjacima osjetila se atmosfera prisustva, nikoga drugog do samih meleka, te time Allahovog rahmeta.

vec-kura-danska

U poznatom hadisu koji je citiran tokom noći Alejjhisselam kaže: ”Kada god se ljudi iskupe u džamiji radi učenja Kur’ana i njegovog međusobnog proučavanja na njih se spusti smiraj, obavije ih milost i okruže meleci, a Allah ih spomene kod onih koji su Mu bliski.”(Ebu Davud)

I zaista je bilo tako. Posebna smirenost (sekina), koja se spušta radi Kur’ana, odnosno sa Kur’anom i na Kur’an prema hadijskim predajama, bila je više nego uočljiva i mogla se detektovati na licima i duševnom stanju vjernika.

Program je počeo, kao i što je običajno i ciljano prvenstveno sa učenjemKur’ana, nakon čega je prisutne u ime džematskog Odbora džemata Vejle, poselamio prof. hadži Jasmin Bjelošević, inače prvi predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka u Danskoj. On je u svome kratkom obraćanju poselamio prisutne, te prenio selame glavnog imama Nermina ef. Babića, koji nije mogao da bude prisutan. Naime, Nermin ef. Babić neposredno se vratio sa sastanka sa reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, koji je također poselamio braću i sestre bošnjake u Danskoj.

Nakon toga prisutne je svojim vazi-nasihatom darivao Muharem ef. Čanić, koji je ujedno bio i moderator programa. Muharem ef. je govorio važnosti i jedinstvu muslimana, te u svome obraćanju akcentirao i citirao hadise koji govore o međumuslimanskim odnosima, te da čvrstu zgradu čine povezane i ujedinjene cigle, aludirajući time na povezanost među vjernicima u svim poslovima.

vec-kura-danska2

Poseban Allahov dar i Njegovu neizmjernu dobrotu, džematlije su osjetile kada je halku Kur’ana otvorila Hafiza, čuvarica Allahovog Govora, Saima Memić. Ona je mahsuz sa svojim mužem Amsalom ef. Memićem, inače imamom u džematu Jončoping u Švedskoj, te sa još nekoliko prijatelja pogajretila i došla mahsuz na večer Kur’ana. Amsal ef. je prisutne također počastio odlomkom iz Kur’ana. Ostali učači su bili hadži Kadrija Pitarević iz Randersa; Nezir Hasananović, 12. godišnji dječak iz Vejlea sa velikim talentom za kiraet; Haris ef. Hajlovac, imam džemata Esbjerg, koji se ujedno obratio prigodnim vazi-i-nasihatom, te potpisnik ovih redova. Naime, Haris ef. Hajlovac je svaki proučeni odlomak iz Kur’ana pročitao na bosanskom jeziku, tako da bi razumjeli značenja Allahovog govora. S’ obzirom da su neki pojedinci osporavali šerijatsku opravdanost organiziranja ovakvih skupova 31.12., nalazimo za shodno navesti organiziranje sohbeta i večeri Kur’ana u Kaknju, Tuzli i Sarajevu na kojima su prisustvovali dr. Šefik Kurdić, dr. Zuhdija Adilović, mr.hfz. Kenan Musić, te i sami reis-ul-ulema mr. Husein ef. Kavazović. Ovo je dovoljan išaret, onima koji osporavaju.

Kraj programa završen je dovom, te i ovom prilikom molimo Allahadž.š. da nam Kur’an učini vodićem i svjetlom u životu, drugom u kaburu, safadžijom na Danu Sudnjem, te da nas učini od skupine i društva koji će doživjeti radost slušanja Allahovog učenja Kur’ana. Amin. 

Mirza Gunić